(Ne)známé

Znáte ji? Fotografie cestující nevěsty obletěly celý svět

23. 04. 2017

Dlouho sleduji účty na sociálních sítích s názvem The travelling bride. Až nedávno jsem se dozvěděla, že tyto stránky s fotografiemi nevěsty v různých zemích, patří kamarádce Pavlíně Melicharové z Třebíče.

Okamžitě jsem jí napsala a chtěla znát celý příběh, proč se vydala na cestu kolem světa ve svatebních šatech.

Pavlíno, naposledy jsme se potkaly v roce 2015 při setkání dobrovolníků v domě seniorů. Jak je to dlouho, co si se vydala na cestu kolem světa?

Šárko, máš pravdu, už je to docela dlouho,  Bude to víc než rok a půl, co jsem nasedla do prvního letadla směr Istanbul.

Víš, přiznám se, že jsem hrozně dlouho sledovala tvůj instagramový účet. Byly to hodně podobné fotky z projektů ruského fotografa Murada „Follow me“, akorát na těchto byla nevěsta. Později jsem se dozvěděla, že jsi to ty. Pavlína z Třebíče. Proč nevěsta? Má to nějaký příběh?

Cesta kolem světa nebyl můj prvotní záměr, i když cestování je jednou z mnoha věcí, které mně baví. Prožívala jsem velice složité životní období. Odešla jsem od muže, kterého jsem velmi milovala, z luxusního domu, který jsem navrhla a zařídila. Na veřejnosti vše vypadlo ideálně,  Za dveřmi domu, ale vládla úplně jiná atmosféra. Faleš, přetvářka, intriky, násilí, neustále se měnící dohodnutá pravidla, teror. Hluboké rány jsem se snažila zacelit studiem, péčí o druhé a různými projekty s mými dětmi. Nic z toho však nepomáhalo. Tak jsem si řekla, že to asi bude chtít nějakou velkou změnu.

Hned poté, co jsem koupila první letenku jsem přemýšlela o tom, jak by moje cesta mohla být užitečná pro ostatní. Vyhrála nevěsta.  Má symbolizovat VELKOU změnu v životě a také NOVÝ začátek. 

Muradovi fotografie znám a jsou skvělé. (pozn. ruský fotograf Murad Osmann publikoval sérii fotografií z cest po celém světě, které podnikl se svou přítelkyní. Póza je vždy stejná; dívka nikdy neukazuje svůj obličej a muž nikdy nepouští její ruku.)

Které země jsi procestovala, máš naplánovanou trasu, nebo „kam tě vítr zavane“?

Těch zemí je už docela hodně, asi dvacet. Některé jsem navštívila opakovaně: Thajsko, Indii a Malajsii. V některých zemích jsem strávila docela dlouho: Mexico, Thajsko, Indie.

Jak už jsem prozradila, Turecko byla moje první destinace. Pak následovaly další východní a asijské destinace. Gruzie, SAE, Indie, Thajsko, Laos, Kambodža, Malajsie, Myanmar, Nepál, Vietnam, Singapur, Hong Kong, Filipíny, Indonésie, Srí Lanka. Pak jsem pokračovala přes USA  do Mexika, Guatemaly, Hondurasu. Momentálně jsem na nádherném ostrově Roatan.  Cestu úplně přesně naplánovanou nemám. Rozhoduji se podle ceny letenek, možnostech ubytování a taky podle podnebí. Miluju sluníčko oceán,  moře. A samozřejmě taky hledám zajímavá místa pro moje fotografie.

Kde to podle tebe, bylo zatím nejkrásnější? Ať už jsi potkala skvělé lidi, nebo prostě jen nádherná země.

Šárko, to je opravdu moc těžká otázka. Mně se líbilo úplně všude. Měla jsem štěstí na lidi, které jsem potkala a taky jsem viděla opravdu hodně zajímavých míst. Vždycky, když si myslím, že už nic krásnějšího nemůžu vidět, tak pak mně zasáhne další místo. Jako třeba teď ostrov Roatan.

K mým favoritům ale jednoznačně patří Indie, To, co můžete zažít, vidět, cítit  a ochutnat v Indii, to zkrátka jinde nemůžete. V popředí mám ještě Mexiko, nesmírně rozmanitá země s milými lidmi. krásnou přírodou, historií a dobrým jídlem. Určitě bych ráda znovu viděla Thajsko, Indonésii, Filipíny.

Kde přespáváš? U známých, nebo v hotelích, ve stanu, na pláži?

Většinou spím u místních lidí. To teprve dostává cestování jiný rozměr. Hotelům se vyhýbám. Stan s sebou nemám a na spaní na pláži nejsem dost odvážná. 

Má tvá cesta nějaké poselství?

Ano má. Jak už jsem zmínila. Chtěla bych inspirovat a motivovat ženy, které jsou ve svízelné a těžké situaci, které se necítí doma v bezpečí, aby udělaly něco rozhodnutí. Něco, co jim vrátí  zpět jejich důstojnost a úsměv na tvář. Není to snadné, je to velmi, velmi obtížné, ale stojí to za to.

Kdy se vrátíš a co potom?

No úplně po pravdě sama nevím. Momentálně se pohybuji ve Střední Americe a přede mnou je Jižní Amerika. Samozřejmě ale vše bude záležet na více faktorech. Co bude potom se uvidí. Na cestě jsem se naučila žít v přítomnosti. Někdy je to víc než zajímavé. Každopádně bych ráda prezentovala projekt The travelling bride v Česku. Mimo jiné píšu knihu, respektive dvě. Budou tak trochu netradiční.

 

Moji cestu můžete sledovat na: Facebooku  a Instagramu

 

Šárka Vostálová

Foto: archiv P. Melicharová