Rozhovor

Znalost první pomoci je u veřejnosti dobrá, říká primář záchranné služby Michal Kříž

06. 03. 2013

Lékaři a záchranáři se shodují, že je důležité, aby na místě nehody byli lidé, kteří mají informace o první pomoci. Mohou tak pomoci zachránit lidský život.

Ke kolika případům denně vyjíždí záchranná služba na Třebíčsku?

Je to kolem dvaceti případů za den. Za celý kraj Vysočina to je zhruba devadesát pět případů denně.

Co si máme představit pod systémem  Rendez-Vous používaném v oblasti záchranné služby?

Tento systém zefektňuje práci a nasazení lékaře. Funguje na principu dvou výjezdových skupin k případům. Jedná se o rychlou zdravotnickou pomoc ve složení řidič-záchranář a zdravotnický záchranář a o rychlou lékařskou pomoc v tomto systému ve složení řidič-záchranář a lékař. Díky tomu může být lékař více flexibilní. Do budoucna to vidíme jako trend, kterým se budou záchranné služby vydávat.

Jaká je u veřejnosti znalost první pomoci?

V posledních letech docela dobrá. Je to také tím, že se o tom hodně mluví. První pomoc také přednášíme na školách nejen pro studenty, ale i pro učitele. Snažíme se vstupovat do různých projektů. Aktuálně to je projekt Motorka pro život a ne pro smrt. Například na Třebíčsku v loňském roce bylo úrazů na motorce opravdu hodně. Znalost a povědomí o poskytnutí první pomoci se u veřejnosti zvyšuje, a vidíme to také při naší asistované telefonické pomoci. Pro nás je důležité, aby lidé, kteří jsou na místě nehody, měli informace o první pomoci a přes telefon s námi spolupracovali. Ve spoustě případů rozhodují právě lidé-laici o osudu pacienta. Přeci jen aktivace záchranného systému určitý čas trvá. Když si vezmeme, že při zástavě srdce má pacient do pěti minut smrt mozku, tak rychlý zásah lidí, kteří jsou kolem, mu může zachránit život.