Z regionu

Židovský hřbitov v Ivančicích patří k nejstarším u nás

01. 08. 2012

Židovský hřbitov v Ivančicích je po pražském a kolínském nejstarší u nás. Málokdo o něm ví. Přitom prohlídku je možné domluvit velmi jednoduše v Informačním centru na ivančickém náměstí.

Na hřbitově se dochovalo téměř osmnáct set náhrobků od renesance do poloviny 20. století Nejstarší stojící náhrobní kámen je z roku 1552. Nápisy na náhrobcích jsou hebrejské, od poloviny 19. století německé a české nápisy jsou až z 20. století.

Původ židovského hřbitova v Ivančicích sahá až do dob Velké Moravy. Židovští kupci obchodovali ve střediscích Velkomoravské říše, jedním ze středisek bylo hradiště Ivaňgrad. Od 12. století se v tomto místě Židé začali usazovat. Po první světové válce zde postavili pomník, který má připomínat sedm místních Židů, kteří ve válce padli. Během druhé světové války přibylo ivančickým rodákům – Židům čtyřicet pět náhrobků. Nacistická okupace způsobila velké zpustošení hřbitova a také to, že se do Ivančic vrátilo už jen pár Židů. Nechali sice opravit několik desítek náhrobků, ale pořád to nestačilo. A tak hřbitov chátral až do roku 2002, kdy se začalo s jeho rekonstrukcí. Nyní je to velmi zajímavé a klidné místo, které stojí určitě k vidění.

 

Manovi