Energetika

Ze světa jaderné energetiky

10. 06. 2012

O prověrce WANO na Jaderné elektrárně Pakš v Maďarsku.

Jó napot kivánok Krásný dobrý den. Maďarsky

Stejně jako české jaderné elektrárny, tak i ta v Maďarsku – JE Pakš, jsou členy mezinárodní organizace provozovatelů JE WANO (zkr. World Association of Nuclear Operators). Organizace WANO pomáhá všem provozovatelům JE na světě zvyšovat jadernou bezpečnost elektráren a pořádá pravidelné kontrolní mise provozní bezpečnosti Peer Review pro svoje členy (nyní každé dva roky). WANO Peer Review jsou velmi náročné, trvají dva až tři týdny a elektrárnu při nich prověřuje více než 20 expertů různých specializací. Taková prověrka proběhla i v JE Pakš v Maďarsku od 20. 2. do 2. 3. 2012. Proč nás zajímá prověrka WANO Peer Review na jaderné elektrárně v Maďarsku? Hned z několika důvodů. Jednak proto, že JE Pakš je velmi podobná naší JE Dukovany. Jsou zde provozovány čtyři reaktorové bloky stejného typu VVER 440, typ V 213 a jsou stejného stáří. Vyšli jsme ze stejných historických podmínek a provozní kultura se příliš neliší od té naší. Máme tedy mnoho společného a navíc se této mise účastnili i tři experti z JE Dukovany: Zbyněk Grunda, Jaroslav Vlček a František Prokop, kteří měli možnost se dopodrobna seznámit s touto elektrárnou.

Tak jaké to tam je? Máme se této elektrárny obávat nebo je stejně bezpečná jako ta v Dukovanech? Musím začít tím, že JE Pakš byla v 90. letech a kolem roku 2000 považovaná za nejlepší jadernou elektrárnu střední a východní Evropy a JE Dukovany ji z počátku měla jako vzor, co se týká provozních ukazatelů, nových technologií, přenosu nejlepšího světového know-how apod. Za uplynulých 26 let JE Dukovany nejenomže srovnala krok s elektrárnou Pakš, ale v mnoha oblastech ji předhonila. Vyjádřil bych to jako takové zdravé soupeření dvou silných rivalů. Tím odpovídám i na otázku současné bezpečnosti, která je u obou elektráren na velmi vysoké úrovni. Opravdu? Trochu pichlavá otázka, ale správná. Nikdy se nesmíme spokojit se současným stavem, pokud se jedná o bezpečnost a o dosažené „jistoty“. A to platí při všech lidských činnostech, včetně vaší jízdy autem, zájezdu na hory nebo sekání dřeva na zimu.

Proto na jaderných elektrárnách neustále a systematicky pracujeme na systému vylepšování pasivní i aktivní bezpečnosti, hledáme skulinky a vylepšujeme naše systémy a činnosti, abychom zcela vyloučili závažné události. A v tomto duchu probíhala i WANO Peer Review na JE Pakš. V týmu WANO jsem zastával funkci Team Leadera, tedy vedoucího této mezinárodní mise. Měl jsem zde k dispozici experty z 8 zemí: USA, Ruska, Ukrajiny, Česka, Slovenska, Bulharska, Arménie a Finska. Všichni to byli zkušení „provozáci“, kteří na svých mateřských elektrárnách zastávají důležité funkce. Dobře se mi s nimi spolupracovalo a musím říct, že i místní maďarští odborníci byli tomuto procesu velmi nápomocni. Co mne velmi překvapilo, byla zdravá sebekritičnost našich kolegů z Pakše, kteří chápali naše komentáře a připomínky více jako příležitost ke zlepšení než jako nějakou „buzeraci“ (promiňte mi to slovo). Důvod je jasný – úhel pohledu odborníka odjinud ti dává nové nápady a impulzy pro tvůj další rozvoj. A to Maďaři velmi dobře vědí, v tom jsou dobří. V JE Pakš jsme našli mnoho dobrých praxí a silných stránek. Kdybych měl některé jmenovat, tak například jsou to mobilní diesel-generátorové stanice pro napájení I. kategorie elektrického zařízení v extrémních podmínkách. Dále to byla řada speciálních přípravků údržby, včetně miniaturní mini-ponorky na vyhledávání defektů v reaktoru a v potrubí, mobilních přípravků na broušení speciálních svarů, dosedacích ploch ventilů apod. V radiační ochraně používají přenosné „lampy“ pro indikaci vzniku záření v nějakém prostoru a mnoho dalších zajímavých řešení. Co se týká nedostatků, tak na rozdíl od Dukovan provozní prostory zde často slouží jako sklady náhradních dílů a pracoviště údržby, což se negativně odráží i na větším počtu drobných úrazů a poranění personálu. Celkově právě oblast BOZP a pozornost k drobným provozním nedostatkům byla nejzávažnější připomínkou této mise. V zásadních a hlavních otázkách jaderné bezpečnosti však mohu zodpovědně prohlásit, že JE Pakš patří stále k první lize jaderných elektráren a věnuje této otázce nemalé úsilí. Svůj článek jsem začal s maďarským pozdravem: „Jó napot kivánok – krásný dobrý den“ a tímto přáním bych mohl i zakončit, protože po návštěvě našich kolegů v Maďarsku jsem velmi dobře naladěn, vzhledem k celkově pozitivním získaným poznatkům.

Krásná země s milými lidmi, výborná kuchyně i víno, vysoká kultura a příjemné prostředí, bezpečný a profesionální provoz JE Pakš. Vřele doporučuji k návštěvě, ať už při dovolené nebo při profesionální služební cestě. Nebudete zklamáni.

 

Ing. Zbyněk Grunda Manažer pro technické mezinárodní vztahy ČEZ, a. s., JE Dukovany