Z elektrárny

Ze spolužáků kolegové v elektrárně

05. 12. 2013

V září nastoupilo do elektrárny šest maturantů z třebíčské střední průmyslové školy – obor Energetika. Nové posily jsou absolventi historicky prvního ročníku energetického oboru. Ten vznikl na základě potřeby doplnit pracovní trh o mladé techniky, kteří by nahradili generaci energetiků odcházejících do důchodu.

Kluci nastoupili na pozici strojník energetických zařízení.  Ze spolužáků se tak stali kolegové. Dříve, než noví pracovníci nastoupí na své pozice, musí projít stáží, kde si doplní své znalosti, především se zorientují v praxi. Po zaškolení je čeká složení zkoušek a posouzení odborné způsobilosti. Taková stáž se skládá ze samostudia dokumentace, konzultace, pozorování zkušených pracovníků a praktické ukázky činnosti. S Radkem Čiklem, Milanem Sojkou a Ondrou Švaříčkem jsme si o tom všem povídali.

Rozhodovali jste se mezi tím, zda jít na vysokou, nebo jít pracovat do elektrárny?

Milan: To ne, chtěl jsem jít po maturitě do práce. Rozhodování jsem měl snadné. Práce v elektrárně je perspektivní, zaměstnanci mají různé bonusy a je to v regionu.

Ondra: Řešil jsem to. Ale pak přišlo rozhodnutí z elektrárny, že mě berou, tak jsem do toho šel. Práce není a nechtěl jsem tuhle příležitost promarnit. Navíc je to docela zajímavá práce.

Jaké jsou první pocity z nové práce?

Radek: Zatím je to super. Líbí se nám platové ohodnocení, na Vysočině je to špička. Procházíme samými školeními, takže jsou to teprve začátky.

Milan: Máme za sebou vstupní školení – bezpečnost práce, havarijní připravenosti, požární ochranu. Byli jsme také na vítání nových zaměstnanců v Praze. Bylo nás tam celkem třicet devět.  Teď musíme absolvovat školení v Brně.

Co je náplní práce strojníka?

Ondra: Znamená to především pochůzkovou činnost po sekundárním okruhu, hlavně na strojovně. Po zaškolení budeme moci manipulovat s armaturami a dalšími. Už se na to těším.

Jaký máte denní režim?

Ondra: Do práce jezdíme na půl šestou, pak se převlečeme, jdeme za panem Jiřím Kančem, to je náš vedoucí. Pak nás rozešle pod další pracovníky, kde máme zácvik a kde získáváme praxi. Po obědě řešíme administrativní věci. Důležité je školení v Brně. Budeme se už konkrétně připravovat na naše pozice. Budou to věci, které jsme se ve škole neučili. Ze školy máme dobrý základ, ale teď se budeme specializovat a konkrétně se seznamovat s tím, jak to v elektrárně chodí.

Jaký to je pocit, když se ze spolužáků stanou kolegové?

Radek: Je to fajn, protože se známe, můžeme si poradit a podržet se.

Co jste dělali o posledních letních prázdninách?

Milan: Snažil jsem se sportovat a odpočívat. Nazval bych to vesnickou pohodou.

Ondra: Pracoval jsem na zahradě, sportoval a užíval si volna.