(Ne)známé

Zbyněk Prokeš je vinař, který se stará o jadernou vinici

22. 10. 2021

Zbyněk Prokeš z Dolních Bojanovi je vinař, který se stará o jadernou vinici. Jeho cesta k vinařství byla jednoduchá. „Jednou jsem šel do vinařství na brigádu a natolik mě to chytlo, že jsem u toho zůstal,“ prozrazuje s úsměvem. O vinohrad u Jaderné elektrárny Dukovany pečuje od počátku jeho výsadby, což jsou nyní tři roky. „Počátky byly náročné, ale je vidět, že se tady vínu daří, hrozny krásně dozrávají, takže jsem spokojen,“ říká.

První vinobraní po třech letech
Před třemi lety se energetici rozhodli osadit mírný svah pod věžemi elektrárny vinohradem. A tři roky čekali, než začne plodit. V polovině října se uskutečnilo první vinobraní. „Réva potřebuje tři roky, aby zesílila, nechtěli jsme ji zatěžovat dřív, i když úroda tu mohla být klidně i dřív. Je to přeci jen trochu složitý terén a suchý svah,“ popisuje vinař.

Práce na vinohradě je celý rok
To vám řekne každý vinař. Není tomu jinak ani u jaderné vinice. „Stříháme, vyvazujeme letorosty, stříkáme, okopáváme. A všechno je to ruční práce,“ zdůrazňuje Zbyněk Prokeš. Letošní ročník bude podle něj dobrý. Sauvignon je krásně aromatický, má vyšší kyselinku a bude to krásné svěží mladé víno. „V prvním roce jsme sklidili tři sta kilo Ryzlinku rýnského a tři sta padesát Sauvignonu. Takže vyrobíme kolem šesti set lahví, to je na začátek moc hezké číslo,“ pochvaluje si vinař.