(Ne)známé

Zážitek na celý život: navázat spojení s kosmonauty

01. 08. 2012

NASA má program pro děti, do kterého je možné se přihlásit. Je tam velká čekací doba, ale není to nemožné. S kosmonauty na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), která se pohybuje vysoko nad zemí, je možné navázat rádiové spojení. Děti na elektrotáboře v Olbramkostele si to nanečisto vyzkoušely.

 „Dopředu je potřeba domluvit den a čas, kdy můžeme navázat spojení. Kosmonauti mají na jedno spojení dvě až tři minuty. Koordiánátor tohoto projektu je Ital. Mluvili jsme s ním, ale říkal, že letos mají plno. Šance by byla, kdyby někdo vypadl,“ vypráví Zbyněk Kocián, vedoucí elektrotáboru u Olbramkostela a dodává, že pokud se nepodaří navázat spojení s kosmonauty letos, tak se to určitě povede příští rok. V Mezinárodní vesmírné stanici jsou kosmonauti, kteří ve stavu beztíže provádějí různé pokusy a testy. Tato stanice je asi tři sta kilometrů vysoko a je možné ji vidět na obloze jako malou tečku. „Průlet je velmi rychlý. Navázat spojení s těmito kosmonauty je ale zážitek na celý život,“ říká Zbyněk Kocián. Kluci si pod vedením lektorů alespoň vyzkoušeli, jak by takové spojení ve skutečnosti vypadalo. Museli se ohlásit, nikoliv česky, ale anglicky. Po několika pokusech se hlášení podařilo. Příští rok na děti z elektrotábora určitě vyjde řada a spojení s kosmonauty na Mezinárodní vesmírné stanici už bude opravdové.

Mezinárodní vesmírná stanice (International Space Station - ISS) je v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice. První díl stanice byl vynesen na oběžnou dráhu v listopadu 1998. Od roku 2000, kdy na stanici vstoupila první stálá posádka, je trvale obydlena alespoň dvoučlennou posádkou, která se každých šest měsíců obměňuje. Stanice je umístěna na nízké oběžné dráze Země ve výšce kolem 350 km s periodou oběhu 92 minut a rychlostí okolo 7700 m/s (27 720 km/h).