(Ne)známé

Zástupci Občanské bezpečnostní komise na Slovensku a v Maďarsku

22. 09. 2014

V polovině září se členové OBK při JE Dukovany vydali na studijní cestu do slovenské Jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice a do maďarské Jaderné elektrárny Pakš. Ke skupině se připojili i hasiči či novináři.

Tématem návštěvy v obou zařízeních byla problematika LTO (Long term operation - dlouhodobý provoz), tedy otázky spojené s udělováním, respektive prodlužováním platnosti licencí i vztahy provozovatelů jaderných elektráren se zástupci přilehlých obcí.

Obě navštívené elektrárny jsou starší než Dukovany. Pakš je v provozu už od roku 1982, Jaslovnské Bohunice pak od roku 1984. S procedurou obnovení licence po třiceti letech provozu už tedy mají značné zkušenosti.

Na Slovensku je tato problematika řešena přímo v legislativě. Státní dozor ÚJD (Úrad Jadrového dozoru SR) vydává časově neomezené povolení k provozu s tím, že zákon velmi přesně definuje, co a kdy musí provozovatel doložit.

Situace v Maďarsku je však rozdílná. Provozovatel JE Pakš, maďarská společnost MVM, tak musela o znovuudělení licence pro provoz prvního bloku až do roku 2032 požádat státní regulační úřad. Ten však její žádosti vyhověl.

Kromě prezentací a diskusí k programu LTO obou elektráren byla na Slovensku pro zástupce z České republiky připravena také prohlídka havarijního řídícího střediska. Seizmicky zodolněný podzemní kryt je vybaven technologiemi k řízení krizové situace, navíc je doplněn řídícími pulty, ze kterých lze bloky tamější elektrárny bezpečně odstavit a dochladit.

Účastníci studijní cesty také zhlédli nové informační centrum společnosti JAVYS, která likviduje elektrárny vyřazené z provozu a zpracovává a ukládá radioaktivní odpady. Provozuje také úložiště pro Slovensko v Mochovcích a dočasný mokrý sklad použitého paliva v Jaslovských Bohunicích.

Zajímavou částí programu v Pakši byla prohlídka centra výcviku údržby, tedy trenažéru s reálným reaktorem, parogenerátorem i dalším vybavením, které bylo pořízeno ze zlikvidované stavby Jaderné elektrárny Žarnowiec v Polsku.

Na závěr cesty se zástupci OBK setkali také s představiteli obcí, nacházejících se v okolí obou navštívených jaderných elektráren.