Z elektrárny

Zaměstnanci ČEZ splnili Jirkovi přání. Dostal nové auto

01. 08. 2023

Každý rok před Vánoci pomáhají zaměstnanci ČEZ v rámci akce „Plníme přání“ lidem v regionu, kteří jsou ve složité životní situaci. Jirka Žák z Dolních Vilémovic je už několik let kvůli autonehodě odkázán na vozíček. Díky pomoci má teď nové auto, které mu usnadní život.

Už 16 let přispívají ČEZáci, osobám ve svém okolí, o kterých ví, že potřebují pomoc. Naposledy tato podpora znamenala více než 6,8 milionů korun pro 101 osob v tíživé životní situaci. Mezi zaměstnanci se vybrala rekordní částka 3 410 000 korun, Nadace ČEZ částku zdvojnásobila.

„Nejčastějším přáním byly speciální rehabilitační či léčebné pobyty a pravidelné terapie, pak také různé kompenzační pomůcky a příspěvky na pořízení automobilu, vozíku či jeho příslušenství,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková

Mezi příjemci, kterým energetici letos splnili přání, byl i Jiří Žák z Dolních Vilémovic na Vysočině. Jeho život obrátila vzhůru nohama autonehoda, která ho už na střední škole upoutala na vozík. Jirka i přes svůj handicap odmaturoval a vystudoval Vysoké učení technické v Brně. Nezanevřel ani na sport. Závodně se věnuje stolnímu tenisu, vyhrál mistrovství České republiky a získal i medaile na mezinárodních turnajích.

Jirka si pořídil automobil Chrysler Pacifica, do kterého naloží vozík, aniž by ho musel rozkládat. „Sedím díky tomu dříve v autě při nevlídném počasí, a ještě ušetřím své ruce, když vozík nemusím při každém nastupování a vystupování skládat a znovu rozkládat,“ říká Jirka. „Bez problémů do něj naložím i mé další kompenzační pomůcky a do budoucna se tam vejde i kočárek s autosedačkou,“ dodává Jirka, který se stihl oženit, postavit dům a plánuje také založit rodinu. „Jsem velmi vděčný za to, že jsem si mohl tento automobil pořídit a vyřešil se tím problém, jak se vejdeme do auta. Moc děkuji za tuto pomoc,“ dodává Jirka Žák.

 

Nové auto vyšlo na 500 tisíc korun, částka 88 830 korun putovala od zaměstnanců ČEZ a Nadace ČEZ, zbytek Jirka pokryl z jiných nadačních fondů a z vlastních zdrojů.

 

Fotogalerie