30. 06. 2014

Energetické společnosti na celém světě se stále více potýkají s tím, že mezi jejich zaměstnanci přibývá pracujících důchodců. Získat pro práci v jaderné elektrně odborníka mladšího třiceti let je v současnosti velký problém.

Americká společnost Nuclear Energy Institute odhaduje, že v příštích pěti letech dosáhne přibližně 40 % zaměstnanců jaderných elektráren důchodového věku. Jen ve Spojených státech tak bude třeba do roku 2018 najít přibližně dvacet tisíc nových pracovníků.

Přestože pozice v jaderných zařízeních jsou velmi nadprůměrně finančně ohodnoceny, noví zájemci o práci se příliš nehrnou. Důvodem je především to, že elektrárny vyžadují vysokou kvalifikaci, k níž vede cesta skrze složité a dlouhodobé vzdělávání.

Návod na řešení této spletité situace možná předvedla americká společnost SCE&G, která za čtyři roky zařadí do provozu dva nové bloky jaderné elektrárny V. C. Summer, kde bude poptávat přibližně osm set nových zaměstnanců. Kvůli komplikované situaci na trhu práce však SCE&G začala vhodné pracovníky hledat už v současnosti a i díky specifické možnosti vzdělávání i proškolování přímo na pracovišti i díky velice vysokým platům už obsadila 450 volných pozic. Během výběru pak je kladen důraz na to, aby velkou část budoucích zaměstnanců tvořili absolventi středních a vysokých škol.

Problémy se stárnutím zaměstnanců jaderných elektráren však netrápí zdaleka jen Spojené státy. Generační obměna bude v příštích letech nezbytná i v Rusku a státech Evropské unie, výjimkou pak nejsou ani jaderné elektrárny v České republice.