Z regionu

Zájem o štěňata za poslední rok stoupá. Koronakrize se se psy zvládá líp

12. 02. 2021

Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka. O to víc to platí v době, kdy se skoro celý rok potýkáme se zrušenými společenskými, kulturními i sportovními akcemi. „Hodně lidí si pořídilo štěňata a tráví s nimi čas, doma i venku na procházkách. Psi ale musí poslouchat své pány, to vyžaduje trpělivost,“ říká Lucie Faltýnková ze Šemíkovic, která se ve volném čase věnuje výcviku nejen svých pěti psů, ale pomáhá lidem ze širokého okolí.

Snad každé dítě si přeje mít psa. Někomu postačí plyšový, někoho péče o psa přejde po prvních měsících, ale jsou tací, pro které je pes součástí života. Jak to bylo u tebe?
Už jako malá holka jsem milovala psy. Znala jsem všechny rasy a u nás v ulici každého, kdo měl psa. Zamilovala jsem se do loveckých psů. Obzvlášť mi k srdci přirostl irský setr a maďarský ohař. Líbí se mi jejich charakter, elegance i pracovní nasazení.

Kvůli koronaviru tráví lidé hodně času doma. A hledají způsoby, jak to zvládnout a ideálně jak čas vyplnit smysluplně. Zaznamenala jsi větší zájem o pořizování štěňat a psů?
Je to hodně vidět. Lidé si ve velkém pořizují štěňata, nebo si berou psy z útulků. Je ale potřeba být zodpovědný a myslet na to, jak to budou zvládat až se svět vrátí do normálu. Psi jsou skvělí společníci, ale jsou také starost a vyžadují péči. Nedají se jen tak odložit nebo zavřít.

Jaká je nejčastější chyba při základním výcviku psů?
Tou úplně největší chybou, se kterou se setkávám, je že lidé nedávají psům ukončovací povely. To znamená, že jim řeknou povel, například sedni, lehni, odmění psa pamlskem, ale už mu nedají povel volno. A dále je to ne vždy stejná komunikace u členů rodiny. Pes musí mít jasné a stejné povely. Reaguje na tón hlasu.

Dá se vycvičit každý pes?
Ano, dá. Je potřeba stanovit pravidla a být důsledný. Každé plemeno je individuální, třeba jezevčíci jsou paličáci, ale jsou pracovití a chytří. Každý pes je trochu jiný a je potřeba se naučit s ním pracovat. Ale jde to. Ze zkušeností vím, že vycvičit se dají i kříženci, i když je to někdy oříšek (smích).

Kolik psů máš vlastně doma?
Se Sheilou, což je maďarský ohař, jsem absolvovala plošný záchranářský výcvik, ale bohužel kvůli zdravotnímu stavu nedošla až ke zkouškám. Protože trpěla separační úzkostí, pořídila jsem k ní irského setra Cailey. To je panečku temperament. Začala jsem s ní jezdit mushing – jízda se psím spřežením. Jezdíme spolu na koloběžce v okolí Šemíkovic.  Ještě mám ohaře Taru, s ní také jezdím. Protože mám ráda myslivost a ráda chodím do přírody, pořídila jsem si ještě Akiru. Letos jí čekají lovecké zkoušky. Přítel má jezevčíka Amy a moje máma Biewer teriéra, kterému říká Connie. Takže máme hodně veselo.

Co máš na těchto chlupáčích nejraději?
Jsou to opravdoví parťáci, jsou oddaní, je s nimi sranda. A když člověk potřebuje, může se jim vyplakat do kožichu.

Fotogalerie