Rozhovor

Zájem o med je stále větší, říká včelař Kamil Kurtin

26. 12. 2012

Kamil Kurtin se v Račicích u Hrotovic stará o dvě stě osmdesát včelstev. Z pohledu včelaře byl letošní rok trochu horší. Ale jinak ho těším stále stoupající zájem lidí o med.

Jaká byla vaše cesta ke včelám a ke včelaření?

Začal jsem už jako malý kluk. Tak nějak mě to prostě napadlo. A svůj podíl na tom mám také strýc, který včelařil. Měl sto včelstev a já jsem k němu často chodil, vždy když jsem měl volnou chvilku. Strýc mi všechno ukázal a já jsem se to postupně naučil.

V roce 1999 jsem navštívil největší včelařskou farmu u nás ve Starém Městě u Bruntálu. Čtyři měsíce jsem tam pracoval.  Všechno jsem si vyzkoušel a osahal. Zároveň jsem přemýšlel nad tím, jaký si udělám systém pro výrobu.

Med je používaný celoročně, ale přeci jen během zimních měsíců o něco více. Jaký mají lidé zájem o med?

Zájem o med od včelařů neustále roste. Kvalita medů v supermarketech není taková, jaká by měla být. Lidé to postupně poznávají a dávají přednost medům od včelařů. Markety se snaží tlačit ceny dolů a s tím jde dolů bohužel kvalita.

Jak vypadá včelařský rok?

Je potřeba mít vše připraveno. Jako včelař pořád vyrábím rámečky. V zimních měsících jsou to převážně takové údržbářské a připravovací práce. Když začne sezóna, musí být vše nachystané, protože pak člověk nestíhá. Nejvíce práce má včelař od května do července. To je taková hlavní špička. Zabýváme se také oddělky, připravujeme je a prodáváme.

Co jsou oddělky?

Aby se nám včely nerojily, tak musíme část včelstva odebrat. Naše včelařství se zabývá pětirámkovými oddělky. Oddělky jsou na novém díle s kladoucí matkou z našeho registrovaného rozmnožovacího chovu. Kdyby se včely vyrojily, tak včelstvo nestihne produkční sezónu.

Letos jste získali ocenění v soutěži Regionální potravina, což je projekt Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Jaký produkt nese toto označení?

V kategorii med, lahůdkářské výrobky a skořápkové plody jsme získali toto ocenění pro Ovoce a ořechy v medu. Toto označení máme právo používat čtyři roky. Předloni jsme získali ocenění za med. Vážíme si toho a jsme na to hrdí.

Jaký je váš oblíbený med?

U nás jíme všechny, těžko říct, který je nejoblíbenější. Někdo má ale rád med na chlebě, takže tomu bych doporučil pastovaný med, protože nestéká. V medech jsou rozdíly v chuti, každý si může vybrat podle svého. Lipový med má aroma po lipovém květu, akátový med je lahodný a specifický je pohankový med. Ten je více aromatický a velmi dobře působí na cévy, takže je velmi vyhledávaný.

Čím je způsobena rozdílná barva medu?

Je to ovlivněné složením nektaru.

Je možné určit, kolik kilo medu se za rok vyprodukuje?

Záleží na počasí, ale je to rozmezí dvacet až padesát kilo na včelstvo.

Jak byste po včelařské stránce zhodnotil rok 2012?

Z pohledu včelaře to byl trochu horší rok. Počasí poznamenalo nejen zemědělce, ale i včelaře. Hodně pršelo. Včely stihly něco donosit, ale medovicových medů máme méně. Akátový med skoro dochází.