Z elektrárny

Zájem o jadernou maturitu mezi studenty roste

26. 04. 2012

Jaderná maturita se koná v dukovanské elektrárně letos po čtvrté. Stáž je určena především pro studenty partnerských škol, ale zájem projevují také studenti z jiných škol z celé republiky

Třídenní program je připraven jako kombinace přednášek a praktických ukázek, kdy si studenti například vyzkouší, jaké to je být operátorem.

První den absolvovali studenti přednášky o primárním a sekundárním okruhu, o teorii jadernách reaktorů a o radiační ochraně. Odpoledne navštívili havarijní štáb a také se podívali do strojovny. „Dostali jsme se tam, kam ostatní tak často nechodí. Je dobré vidět, jak elektrárna funguje uvnitř,“ říká studentka moravskokrumlovské gymnázia Nela Jandeková.

Druhý den začal program v Informačním centru a pokračoval na trenažéru blokového dozoru. „Je to přesná kopie velína, kde pracují operátoři. Slouží zároveň jako výcvik nových operátorů a účastníci jaderné maturity si zde zkouší, jak probíhá práce operátora,“ popsala koordinátorka stáže Linda Štraubová. Většina studentů nemá jasnou představu o svém budoucím povolání, ale vědí, že by chtěli studovat technické nebo přírodovědné obory na vysokých školách. „Já bych se chtěla určitě dostat na VUT a vystudovat obor elektroenergetika,“ prozradila své plány Lucie Kadlecová z ivančického gymnázia.

Součástí třídenní stáže je také setkání s Danou Drábovou.  A nemůže chybět také znalostní test.

Linda Štraubová doplňuje, že jaderná maturita se koná dvakrát ročně. Další proběhne v termínu 23. – 25. května. Účastníci jsou většinou studenti z partnerských škol, ale roste zájem studentů i z jiných škol. Většina studentů se zaměřuje na technické a přírodovědné předměty. Ve svém volném čase se však věnují různým zálibám. Kristýna Řezáčová hraje v Jamolicích fotbal v ženském týmu, Nela Jandeková se věnuje závodně biatlonu a na svém kontě mám bronzovou medaili z Českého poháru a stříbrnou medaili z Mistrovství České republiky ve štafetě.