Z elektrárny

Zahraniční pozorovatelé ocenili vysokou úroveň cvičení v elektrárně

29. 03. 2013

Cvičení s názvem ZÓNA 2013, které začalo fiktivním prasknutím hlavního parního kolektoru v elektrárně, se zúčastnili zahraniční pozorovatelé ze Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rakouska.

Cviičení v tomto rozsahu se koná přibližně jednou za dva roky, střídá se elektrárna Dukovany a Temelín. Dukovan se tedy týkalo takto velké cvičení v roce 2008. „Při těchto cvičeních si vyměňujeme zkušenosti s kolegy ze zahraničí. Stejně jako oni jezdí k nám, tak i my jezdíme jako pozorovatelé na cvičení do jejich elektráren,“ vysvětlil účast zahraničních hostů vedoucí útvaru požární ochrany a havarijní připravenosti Ivo Novotný.

Několikadenní návštěvu strávili jako přímí pozorovatelé cvičení v elektrárně a také v terénu, tedy přímo na dekontaminačním místě u Kožichovic, kde sledovali práci jednotlivých složek záchranného systému. Se svými průvodci z elektrárny Ivem Novotným a Petrem Velebilem z útvaru havarijní připravenosti si zahraniční pozorovatelé prošli také dekontaminační prostory. Libor Hanuška, náměstek pro Úsek Integrovaného záchranného systému a operačního řízení kraje Vysočina zahraničním pozorovatelům detailně ukázal celý proces dekontaminace osob, ale také techniky. Zahraniční hosté se zajímali o kapacitu, kterou pojmou dekontaminační místnosti a také o to, kam bude umístěna použitá voda ze sprch, která může obsahovat radioaktivitu. „Kraj Vysočina má k dispozici dvě mobilní dekontaminační místnosti s kapacitou čtyřicet osob za hodinu. Voda, která odchází z dekontaminačních místností, je jímána do nádrží a přečerpána do cisteren, které jsou určeny k odvozu,“ vysvětli Libor Hanuška. Ve spolupráci s hygienou a útvarem pro životní prostředí se pak řeší, jaký bude další postup a osud kontaminované vody.