Studenti

Zahraj si na fyzika a získej 200 tisíc pro svou školu – do konce soutěže „Vím proč“ zbývá už jen měsíc

30. 04. 2021

• Oblíbené fyzikální soutěže se zúčastnilo už přes 1400 dětí z celé ČR • Natočeno bylo přes 1100 videí s pokusy • 200 000 Kč pro svou školu získávají nejlepší videa z kategorie ZŠ i SŠ

Deset tisíc do kapsy a 200 tisíc pro školu? Stačí do 31. května natočit fyzikální pokus na telefon, vtipně ho okomentovat a přihlásit do soutěže „Vím proč“. Ta už posedmé vtahuje žáky základních a středních škol do zábavného světa fyziky a láká je na objevování jeho krás a tajemství interaktivní formou. Letošní ročník je věnovaný obnovitelným zdrojům, pokusy na toto téma tedy mají šanci vyhrát hned dvakrát.

Celostátní soutěž „Vím proč“ pomáhá učitelům i v době covidu nadchnout žáky pro fyziku. Děti si samy chystají a natáčejí fyzikální pokusy, které zároveň svým vrstevníkům vysvětlují vlastními slovy. Při natáčení obvykle není nouze o vtipné momentky, jak dokazují i videa z minulých ročníků. Vítězové z kategorie základních i středních škol za svou snahu získávají poukázky na nákup v hodnotě od tří do deseti tisíc podle umístění. Velkou motivací je i 200 tisíc korun pro školu zlatých medailistů. Loni se z výhry díky aktivitě svých studentů radovaly Gymnázium Jaroslava Vrchlického v Klatovech a Gymnázium Moravský Krumlov.

„Chceme, aby fyzika děti bavila, aby měly chuť experimentovat a hledat souvislosti. Většina vynálezů, které nám dnes usnadňují život, vznikla díky fyzice, ostatně elektřina je jedním z nich. Těšíme se, že děti, které si k fyzice prostřednictvím naší soutěže najdou cestu, třeba jednou budou pomáhat budovat novou energetiku,“ říká Martin Máca, vedoucí strategického náboru Skupiny ČEZ, která soutěž „Vím proč“ organizuje již posedmé.

Krátká videa s natočenými pokusy mohou jednotlivci či maximálně tříčlenné týmy vkládat na webový portál www.vimproc.cz až do 31. května. Odborná porota všechna videa vyhodnotí a vyhlášení vítězů proběhne do 1. 7.

Letošní ročník „Vím proč“ má opět jednu speciální kategorii: zatímco loni to byla jaderná energie, letos je věnovaná obnovitelným zdrojům. Inspiraci lze načerpat třeba na prohlídkách „Virtuálně v elektrárně“, které ČEZ od půlky dubna vysílá z nejmodernějšího TV studia. Vedle jaderných elektráren představují zákulisí výroby právě z obnovitelných zdrojů a hodinová interaktivní exkurze odhalí spoustu zajímavostí. Ti, kdo se rozhodnou v rámci Vím proč natočit pokus na téma obnovitelných zdrojů, tak automaticky soutěží také o 26800mAh powerbanku Viking se solárním panelem. Symbolizuje obnovitelný zdroj, který chce ČEZ do budoucna nejvíce rozvíjet. A vrací se také kategorie „nejoblíbenější video veřejnosti“: autor videa, které do uzavření soutěže 31. května nasbírá nejvíc srdíček, se může těšit na balíček prima vychytávek od ČEZ.

Přes 1100 fyzikálních videí

Soutěž „Vím proč“ si rychle získala oblibu – dosud se jí zúčastnily stovky dětí, které natočily více než 1100 videí s pokusy. Nejúspěšnější školou se v loňském ročníku stalo Gymnázium Klatovy, které si odneslo zlatý hattrick – jeho studenti obsadili v kategorii středních škol všechny tři odměňované pozice. Nejúspěšnějšími fyziky-režiséry jsou ale zatím žáci a studenti škol ze severní Moravy (Moravskoslezský a Olomoucký kraj) – ti na stupních vítězů stáli celkem sedmkrát. Na záda jim ale dýchají amatérští fyzikové z jižní Moravy, ze západních Čech a z Prahy, shodně s šesti medailemi.

Všechna videa z minulých ročníků jsou k dispozici na webu soutěže. Mohou sloužit jako inspirace pro nové soutěžící, ale také pro učitele jako výukový materiál pro zpestření hodin.

"Společnost ČEZ se popularizaci technických předmětů věnuje dlouhodobě. Kromě „Vím proč“ provozuje například edukační webový portál Svět energie, organizuje interaktivní besedy o energetice a podporuje učitele fyziky, kteří chtějí svůj předmět učit zábavně. Spolupracuje se 70 středními školami a 14 vysokoškolskými fakultami," doplnil tiskový mluvčí elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Fotogalerie