05. 05. 2014

Elektrárna Ostrovets, která se bude nacházet nedaleko bělorusko-litevských hranic, obdržela povolení na zahájení výstavby reaktorů i dalších klíčových budov a zařízení.

Tendr na výstavbu první jaderné elektrárny na svém území Bělorusko vyhlásilo v polovině roku 2008. Po necelých čtyřech letech diskuzí se nakonec vítězem výběrového řízení stala ruská státní společnost Rosatom.

Po udělení první části potřebných povolení pak stavební práce začaly na konci minulého roku, kdy byly položeny betonové základy ostrovetské elektrárny.

Na konci letošního dubna pak Ministerstvo mimořádných událostí, do jehož kompletencí jaderná enetrgetika v Bělorusku spadá, udělilo Rosatomu povolení k zahájení výstavby prvního reaktoru.

Pokud budou splněny stávající plány, začne první blok jaderné elektrárny Ostrovets dodávat elektřinu do sítě na konci roku 2018, druhý blok by pak měl být spuštěn přibližně o osmnáct měsíců později.

Kritici výstavby ostrovetské elektrárny navzdory udělení stavebního povolení stále varují, že nový zdroj elektrické energie by mohl být po svém spuštění potenciálně nebezpečný pro sousední členské státy Evropské unie.

Odborníci se také domnívají, že po uvedení elektrárny Ostrovets do plného provozu opět vzroste závislost států střední a východní Evropy na energetických zdrojích zemí bývalého Sovětského svazu.