Z elektrárny

Začal advent, začala odstávka…

12. 12. 2013

Odstávka 4. bloku začala v sobotu 30. listopadu ve 12 hodin. Přečtěte si reportáž Evy Fruhwirtové ze zahájení odstávky.

Při mé návštěvě na bloku měl službu směnový inženýr Jiří Šťastný.Těsně za vchodem do blokové dozorny jsem si všimla lešení. „Součástí odstávky je naplánované zodolňování stropů nad dozornou. Je to poslední část a budeme tady mít zpevněné stropy proti případným seismickým otřesům,“ vysvětluje mi na úvod směnový inženýr.

Vedle vedoucího reaktorového bloku (v elektrárně jim neřekne nikdo jinak než VRB – což je zkratka) pana Donovala sedí ještě další VRB pan Paločko (oba v bílém oděvu, vypadají jako lékaři).„Začal se snižovat výkon reaktoru a v chladivu primárního okruhu byla vytvořena odstavná koncentrace kyseliny borité. Zahájili jsme vychlazování, vychladili jsme na dvě stě dvacet stupňů, a odzkoušeli jsme pojišťovací ventily kompenzátoru objemu“. Při zkouškách zjistili, že jedna z armatur nefunguje tak, jak má a proto byla zahájena výměna servopohonu u poškozené armatury. Jakmile se to znovu odzkouší, budeme dále vychlazovat. Teplotu chladiva primárního okruhu musíme dostat pod sto osmdesát stupňů, následně budeme pokračovat na sto čtyřicet. Potom přejdeme na vodovodní vychlazování, před tím se chladilo pomocí odvodu páry z hlavního parního kolektoru,“ popisuje mi další kroky Paločko, který nastupuje na směnu v neděli 1. prosince od 22. hodiny, ale v elektrárně je už před osmnáctou hodinou. „Víte, je to lepší, přijít dřív. Během patnácti minut, které jsou určeny na předání směny, není mnoho prostoru na předání všech informací. Proto přijedeme dřív, abychom se více sžili se směnou, kterou nahrazujeme.“ Vladimír Paločko začínal na 4. bloku jako operátor sekundárního okruhu, pak byl chvíli na 2. bloku, na 3. bloku pracoval jako operátor primárního bloku a tam také nastoupil na pozici vedoucího reaktorového bloku. Nyní je na 4. bloku.

Vedoucí reaktorového bloku Paločko tak v neděli večer vystřídal odpoledního Miroslava Donovala. Spolu s ním nastoupil do směny také Karel Vašíček, kterého čekají v týdnu státní zkoušky předepsané pro operátory.

Je po šesté hodině večer, venku je tma a zima. Většina lidí doma zapaluje první adventní svíčku, nebo je na adventním koncertě (například v zámecké knihovně v Náměšti). Tři bloky v elektrárně jsou v provozu, ten čtvrtý je na začátku pravidelné odstávky. V elektrárně je noční směna pod vedením směnového inženýra Jiřího Šťastného. Na blokové dozorně je v těchto hodinách klidněji – čeká se totiž na opravení nefunkční armatury. Opravu koordinuje dispečer údržby Vít Kožina. A jak to dopadlo s nefunkční armaturou? Servopohon armatury 4YP10S46 byl v podvečerních hodinách úspěšně vyměněn za nový. Chod armatury byl odzkoušen a tím byly dokončeny zkoušky pojistných ventilů kompenzátoru objemu. Po jedenácté hodině večerní se pokračovalo ve vychlazování bloku.

Eva Fruhwirtová