Z elektrárny

Z Dukovan do Vídně aneb návštěva Mezinárodní agentury pro atomovou energii

08. 04. 2013

Ve čtvrtek 4. dubna navštívila Občanská bezpečnostní komise Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) ve Vídni.

Součástí programu bylo seznámení s fungováním agentury, dále téma jaderné bezpečnosti a také návštěva krizového centra.Mezinárodní agenturu pro atomovou energii dohlíží a stanovuje pravidla pro mírové využívání jaderné energie a zároveň dohlíží na dodržování Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Její hlavní sídlo je ve Vídni. Vstup do budov Agentury je stejně důkladně kontrolován jako do dukovanské elektrárny. Každý, kdo chtěl vejít dovnitř, si musel dokonce odepnout pásek u kalhot, sundat hodinky a z kapes vytáhnout vše kovové i nekovové. Místy to vypadalo jako v šatnách – všichni se vysvlékali a pak zase oblékali.

Příjemné setkání se skorokrajanem Miro Lipárem

Celodenní průvodkyní byla Romana Bozenhardová, vědecká poradkyně při Stálé misi České republiky v MAAE. Krátce po desáté zahájila Susanna Loof představení agentury a její činnosti: „Agentura byla založena jako technická agentura OSN v roce 1957 pod Eisenhowerovským heslem Atomy pro mír. Její stanovy se opírají o tři základní pilíře, které představují také hlavní poslání agentury, a to propagaci jaderných záruk a verifikace;  jaderné bezpečnosti a fyzické ochrany - zabezpečení jaderných materiálů a zařízení proti možnému zneužití; jaderných věd a technologií pro mírové účely.“ O programu jaderné bezpečnosti hovořil vedoucí sekce provozní bezpečnosti Miro Lipár, kterého někteří znají z pozice předsedy Úradu jadrového dozoru Slovenské republiky, což je obdoba funkce Dany Drábové. Miro Lipár zdůraznil, že bezpečnost je prioritou pro budoucnost. Členy Občanské bezpečnostní komise potěšilo také to, že Českou republiku, tedy Dukovany, dal za příklad vzorné spolupráce s Agenturou a že výsledky bezpečnostních kontrol jsou velmi dobré.

Odpolední návštěva krizového centra byla také velmi zajímavá. Hlavním tématem byla činnost krizového centra a příklady spolupráce s různými zeměmi. Agentura je schopna do dvaceti minut od přijetí informace reagovat a do jedné hodiny je schopna zaktivizovat celý krizový štáb. Členové Občanské bezpečnostní komise se zajímali o problematiku Fukušimy a také o to, jaké má Agentura možnosti, když zjistí, že některé státy mají ve svých jaderných zařízeních nedostatky.

Členové OBK se shodují: Agentura má malé páky na „neposlušné“ státy

Původcem myšlenky navštívit MAAE byl Jiří Kostelník, starosta Mohelna a člen OBK. „O Agentuře jsme věděli, ale nikdy jsme ji nenavštívili. Takže jsme to museli napravit. Jsem rád, že jsme se mohli blíže seznámit s činností a fungováním Agentury.“ Pavel Štefka je podle svých slov velmi rád, že měl možnost navštívit tuto instituci a seznámit se s jejím fungováním. „Dozvěděli jsme se o fungování krizového centra, o tom, že stále drží určitou pohotovost a jsou schopni velmi rychle reagovat.“  Při otázce, co členy komise nejvíce zaujalo či překvapilo, se všichni shodli v tom, že Agentura má poměrně slabou pozici při vymáhání dobrovolně přijatých závazků států. „Zaujalo mě a překvapilo, že Mezinárodní agentury pro atomovou energii má na „neposlušné“ státy provozující jaderná zařízení tak malé páky,“ okomentoval Kostelník.  Antonín Mlynář, místostarosta města Hrotovice se domnívá, že v oblasti jaderné energetiky by mělo převážit odborné hledisko nad politickým. Podle něj se ukazuje stále více celosvětový trend nízké zodpovědnosti politiků.  „Část naší návštěvy byla v angličtině a tady jsme si uvědomili, že její znalost je i pro členy OBK důležitá. Mohli jsme si porovnat, jak věci fungují u nás a jak v této Agentuře. Z této návštěvy mám velmi dobrý pocit,“ uzavírá předseda Občanské bezpečnostní komise Bořivoj Župa.

Vztah České republiky k Mezinárodní agentuře pro atomovou energii

Řídícím orgánem MAAE je Generální konference všech členských států, kterých je sto padesát devět. Česká republika se na formulaci rezolucí Generální konference většinou podílí prostřednictvím celé EU. Pozice jsou připravovány na expertních koordinacích EU, při nichž hájí zájmy České republiky představitelé Stálé mise ve Vídni a oficiální stanoviska ČR jsou připravována ve spolupráci Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a s ministerstvem zahraničních věcí, případně po konzultaci s dalšími dotčenými resorty.

Materiály k rozhodování Generální konference doporučuje a v mezidobí mezi konferencemi Agenturu také „řídí“ pětatřicetičlenná Rada guvernérů, která zasedá pravidelně pětkrát do roka. Česká republika je členem Východoevropské regionální skupiny, která pro usnadnění vyjednávání přijala Memorandum o porozumění obsahující rotační kalendář zemí pro obsazování volených křesel v Radě guvernérů. Na základě této dohody byla Česká republika zvolena do Rady guvernérů na léta 2010 - 2012. Výkonem funkce guvernérky za ČR byla vládou pověřena Dana Drábová, která zároveň v září 2011 zaujala jeden ze dvou postů místopředsedů Rady guvernérů. V lednu 2013 bylo zahájeno vyjednávání o novém pořadníku na léta 2016 -2025, v němž Česko usiluje o vstup do Rady guvernérů v roce 2021.