Z regionu

Z Bohutic odvezli sochu na restaurování

11. 03. 2013

V sobotu 9. března byla z Bohutic odvezena socha Josefa z Arimatie na restaurování. Zpět do expozice na bohutický zámek by se měla vrátit v červnu.

Z celkového počtu čtyřiceti osmi soch a sousoší, znázorňujících celkem padesát čtyři postav, bylo opraveno do současné doby třicet tři. Restaurátorský zásah bude potřebovat ještě dalších patnáct soch. Jednou z nich je právě v sobotu odvezená socha Josefa z Arimatie. „Proces restaurováni sochy je ovlivněn délkou zrání petrifikace. Petrifikace znamená napuštění dřeva pryskyřicí, která vytvoří pevnou strukturu uvnitř narušeného dřeva. Je důležité, aby se dřevo zpevnilo pro další práce. Délku petrifikace odhaduji na dva měsíce,“ vysvětluje restaurátor Jan Knor.

Bohuticím se podařilo tuto unikátní sbírku soch v životní velikosti, které dohromady vytvářejí čtrnáct zastavení poslední Ježíšovy cesty, zachránit. „V současné době jsou umístěny v důstojné expozici na našem zámku. Sochy jsou v temperovaném prostoru s řízenou vlhkostí. Do té doby než jsme je k nám dovezli, tak putovaly po celé republice a turisté a poutníci museli za nimi. Teď lidé putují za sochami do Bohutic,“ vypráví pohnutý příběh soch z cedrového a lipového dřeva starosta Bohutic Pavel Štefka.

Navrácení 54 soch z původních 55 se uskutečnilo v roce 2007. V roce 2009 získaly Bohutice dotaci na restaurování soch. Dočasně byly sochy umístěny v zámecké kapli, kde však nestály podle jednotlivých zastavení a nevyjadřovaly tak celý příběh.  Poté, co se podařilo uvolnit druhé patro zámku, sochy byly přestěhované do nově vzniklé expozice, kde jsou umístěny opravdu tak, aby vyprávěly ten nejznámější příběh.