Z elektrárny

Vysvědčení a křest turbíny Kateřiny v Jaderné elektrárně Dukovany

28. 06. 2012

V JE Dukovany se završil projekt „EDU+“, kterým elektrárna v průběhu několika předchozích let zvýšila svůj výkon z 1760 na 2000MW. Je to jako by k osmi původním turbínám přibylo novorozeně, virtuální turbína Kateřina 240MW.

Staré turbíny Marie, Alena, Zdena, Irena, Dáša, Lenka, Gerda, Marta z let 1985-87  dostaly za svou práci vysvědčení přilepené na tělo statoru turbogenerátoru TG-22 Irena.  Byly to :

  • Chování a bezpečnost / velmi dobré
  • Výkonnost  / výborná
  • Mateřský zvuk / výborný
  • Cizí zvuky / NULA

Poslední starý generátor z Ireny  putoval dnes do stanice zdroje chladu ve střeženém areálu EDU, kde bude jako rezervní čekat na případ, že by se jeden z nových strojů pokazil. Náklad vážil 190tun - statoru.

Projekt EDU+ byl prováděn od roku 2005.  Zahrnoval výměnu a modernizaci osmi turbosoustrojí, generátorů a vývodových transformátorů a zvýšení  výkonů všech čtyřech reaktorů v následujícím pořadí bloků:

3. blok , 4. blok , 1.blok a nakonec 2. blok. 

Dne 26.6. byl pomocí dvou spřažených jeřábů  se strojovny turbogenerátorů odvážen nadměrný náklad poslední  stator generátoru TG22 - Irena o váze 190tun. Celý generátor 250 tun.

V druhé části slavnostní akce pokřtila Kateřina Krulová, která je modelem našich bezpečnostních figurín,  nový  výkon celé elektrárny 2000MW a tím i devátou virtuální turbínu o výkonu 240MW, která se zrodila z proběhlé modernizace, projektu  EDU+. Ten zvýšil výkon Dukovan z původních 1760MW na úroveň výkonu Temelína.

 

Petr Spilka

vedoucí komunikace JE Dukovany

tiskový mluvčí