13. 08. 2014

První část jaderné elektrárny v El-Dabaa měla být v Egyptě spuštěna už na konci tohoto desetiletí. Kvůli přetrvávající politické nestabilitě však zatím nezapočalo ani výběrové řízení na jejího zhotovitele.

Projekt výstavby prvního reaktoru v El-Dabaa byl poprvé uveřejněn už na počátku osmdesátých let uplynulého století. Kvůli černobylské tragédii však byly přípravné práce zastaveny a obnoveny byly znovu až v roce 2006.
Nedlouho poté už nové plány počítaly hned se čtyřmi reaktory, přičemž první z nich měl být do provozu zařazen na přelomu let 2019 a 2020.

Egyptská vláda stanovila velmi neobvyklé podmínky výběrového řízení. Stát se totiž měl na výstavbě El-Dabaa začít podílet až v době, kdy zařízení začne do sítě dodávat první energii. Veškeré náklady na výstavbu tak měl poskytnout investor.

Ke skutečnému zahájení tendru však nikdy nedošlo, protože Egypt postihly prudké politické změny, které vyvrcholily svržením prezidenta Mubaraka. V roce 2012 pak dokonce kmenoví vzbouřenci obsadili a poškodili pozemky, na kterých měla nová elektrárna stát. Armádě se povedlo je vytlačit až téměř po dvou letech.

V současné době se začíná zdát, že se situace v Egyptě začíná opět vracet k normálu. Podle nejvyšších představitelů severoafrického státu by tak tendr na výstavbu první egyptské jaderné elektrárny mohl začít už na konci letošního roku.

Politická situace v arabském světě však zůstává stále spíše nepřehledná. Podmínky výběrového řízení pro investory také nejsou příliš atraktivní, a proto je otázkou, zda by se do případného tendru nějaká společnost vůbec přihlásila. Jasné však je, že první egyptské jaderné reaktory nezačnou fungovat dříve než za deset až patnáct let.