07. 08. 2014

Na dostavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Vogtle, která se nachází v americkém státě Georgia, se brzy výrazně zvýší počet stavebních dělníků. Nové reaktory by tak mohly elektřinu do sítě dodávat už v roce 2017.

Ve druhé části minulého století začala americká energetika na jaderné elektrárny poměrně výrazně spoléhat. Jejich počet ve Spojených státech rostl až do roku 1979, kdy došlo k havárii v elektrárně Three Mile Island. V následujících letech se v USA výrazně zpřísnila regulace jaderné energetiky, která v konečném důsledku způsobila to, že od začátku osmdesátých let nebyl ve Spojených státech zprovozněn ani jeden nový reaktor.

Situace se však má už v nejbližších letech změnit. Před dvěma lety totiž započala dostavba třetího a čtvrtého bloku elektrárny Vogtele. Ani jejich budování se však neobešlo bez komplikací. Mimo velmi přísných pravidel, kterým se musely stavební firmy přizpůsobit, práce brzdily potíže se splněním některých termínů či nedostatkem pracovních sil.

V současnosti se však zdá, že tyto problémy již byly zažehnány. V minulých měsících se totiž výrazně zvýšil počet dělníků, kteří na dostavbě elektrárny Vogtele pracují. V příštím roce se má počet pracovníků vyšplhat až na bezmála pět tisíc.
Pokud budou stavební práce i nadále postupovat podle současných plánů, začne třetí blok nové elektrárny dodávat elektřinu do americké sítě už na konci roku 2017. Poslední čtvrtý blok by pak měl být dokončen o rok později.

Přestože spuštění druhé části Vogtele je stále ještě relativně daleko, její provozovatel, společnost Georgia Power, také už nyní intenzivně hledá a školí odborníky na údržbu a obsluhu nových reaktorů.