(Ne)známé

Výstava Tunelem do 20. století

25. 08. 2022

V srpnu otevřeli v Moravském Krumlově na zámku výstavu v zámeckém tunelu, která konfrontuje poselství Slovanské epopeje s osudy ideálů a lidí ve 20. století.

Zajímavé, inspirativní i tragické osudy lidí 20. století spjatých s Moravským Krumlovem a jeho okolím vás přimějí k zastavení a zamyšlení. Výstava se dotýká i Adolfa Opálky, rodáka z nedalekých Rešic, tragických událostí v Moravském Krumlově na konci války, činovníka komunistického režimu, průvodce Slovanské epopeje a kronikáře města v jedné osobě – Josefa Staroštíka a mnoha dalších. Tunelem se doslova projdete 20. stoletím až k modelu obrněného transportéru německé armády zvaný „hakl“, který ukazuje na vojenskou techniku v centrech měst jako na fenomén 20. století. Do tanku v reálné velikosti si mohou vlézt nejen děti, ale i dospělí.

Zatímco se jedna strana zámeckého tunelu věnuje osudům a událostem 20. století, na té druhé návštěvnici uvidí vybrané výjevy z Muchovy Slovanské epopeje. Výstava nabízí interpretaci nadčasových motivů.

Tuto výstavu, která je pro návštěvníky zdarma, připravil Ústav pro studium totalitních režimů za finanční podpory města Moravský Krumlov. Autorsky ji připravila Blanka Mouralová a Jan Šícha, odborné podklady a konzultace poskytla řada historiků Ústavu pro studium totalitních režimů. Výstava vznikla i díky spolupráci s Městským muzeem v Moravském Krumlově a se Sdružením pro interpretaci místního dědictví ČR (SIMID).