Z elektrárny

Výstava Den ve stacionáři u vstupu do elektrárny

14. 01. 2013

Od 14. ledna do konce února bude u vstupu do elektrárny k vidění výstava téměř osmdesáti fotografií ze života Denního rehabilitačního stacionáře pro tělesně a mentálně postižené děti a mládež z Třebíče.

Autorem fotografií je Vít Navrátil z Třebíče. Téměř osmdesát fotografií je umístěno na sedmi panelech a dokumentují život a činnosti klientů stacionáře.

„Tyto fotografie jsme už vystavovali vloni pod názvem den ve stacionáři. Vznikly v rámci grantového systému Zdravé město Třebíč při projektu Žít společně. Tento projekt budeme letos připravovat už počtvrté. Smyslem této výstavy je přiblížit ostatním život dětí ve stacionáři. Pomoci jim pochopit jejich chování a jednání apoukázat na důležitost stacionářů pro klienty a jejich rodinné příslušníky,” vysvětluje Jana Vaníčková, zástupce ředitele stacionáře.

Na fotografiích je take Sylvie Brátková z Třebíče, Denisa z Petrovic a Martina Fejtová z Třebíče, klientky ze stacinonáře. „Na fotkách jsme se viděly. Líbí se nám,“říká Sylvie. „Jsem vyfocená, když drátkuji. Ve stacionáři ráda hraju Člověče, nezlob se, dělám s keramikou,“ popisuje Sylvie. „Taky ráda hraju Člověče a mám ráda koně,“ svěřuje se Denisa.

Stacionář se snaží zapojovat děti do běžného života

Stacionář je určenpro dětia mládež fyzickya mentálně postižené. Má dvě oddělení, I. oddělení „kuřátek“ je pro děti předškolního věku a II. oddělení „medvědů“ je oddělením pro mládež a dospělé. Ve stacionáři se snaží zachovávat vliv rodiny. Děti jsou proto ve stacionáři během dne, potom se vrací zpět do svých rodin.  „Program u malých dětí je podobný jako ve školce, větší důraz je kladen na rehabilitaci a logopedii. U mládeže a u dospělých se snažíme o integraci do běžného života. V programu máme učení se běžným činnostem jako je vaření, domácí práce, chodíme nakupovat, do divadel,“ vypráví Jana Vaníčková.  Klienti stacionáře mohou využívat psychorelaxační místnost, posilovnu, dopravní hřiště, venkovní bazén, dřevodílnu, dílničky - výtvarnou, šicí a keramickou, bezbariérovou koupelnu a hydroterapii.