Z regionu

Vysočina se bude opět veselit, tančit, zpívat a hodovat!

11. 02. 2023

Únor je čas masopustu, fašanku, voraček, vostatků, bláznivých dnů nebo také končin. To všechno jsou názvy pro období před šestinedělním velikonočním půstem, kdy je potřeba se dobře najíst, napít a pobavit.

Víte, kdo je Laufr, proč se poráží kobyla a pochovává basa? V nadcházejícím masopustním veselí najdete odpověď na malebné Vysočině, kde navíc ochutnáte koblihy, šišky, jitrnice, nebo si zatančíte s turkem! Masopustní taškařice a veselí zavítá do řady míst a měst Horácka i Podhorácka. Lákavý program připravilo bezmála dvacet míst a měst, tak navlékněte masku a přidejte se do průvodu.


Kam zavítat a co si nenechat ujít v následujících masopustních dnech?
Do tradic a zvyků zasvětí malé i velké návštěvníky v sobotu 11. 2. Muzeum Vysočiny Třebíč, které v Centru tradiční kultury připravilo tvůrčí dílny, masopustní dovádění a přehlídku tradičních masek v podání divadelního spolku Ampulka a žáků ZUŠ Třebíč. Nebude chybět ani masopustní pásmo souboru Bajdyš s pochováváním basy.
Milovníci dobrého jídla a pití nesmí v sobotu minout zabijačkový guláš, ovar s křenem, jitrnice, jelita a další zabijačkové lahůdky v Třešťském zámku, kde již od 11 hodin probíhá Masopustní veselice s pravou zabijačkou.
Průvod masek, zabijačkové opojení, kabaret, taneční zábavu s vyhlášením nejlepší masky a pochování basy zažijete v sobotu také v Rantířově.
Nové Město na Moravě připravilo Masopustní průvod s karnevalem a dílničkami pro děti. Na malé návštěvníky mysleli také v Horním Kosově, kde jsou pro děti na cestě maškarního průvodu připraveny hned tři loutkové pohádky.
Masopustní veselí zažijí ve čtvrtek 16. 2. také v Humpolci a Pelhřimově.
V sobotu 18. 2. vyhlásí maškary boj o vládu se starostou v Kamenici nad Lipou, vítězové i poražení pak mohou společně hodovat v místním pivovaru na staročeské zabijačce. Havlíčkovým Brodem projde tradiční maškarní rej o den později, a to v neděli 19. 2.
Do Žďáru nad Sázavou zavítá masopust 18. 2. a 21. 2. V úterý předvedou pod názvem Maškary jdou tradiční veselici maškary ze Studnic na Hlinecku zapsané na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Průvod obejde část centra a zatančí tanec, jímž se dle tradice přivolává štěstí do stavení.
Od 20. 2. do 25. 2. připravila pro děti ZOO Jihlava Masopustní kvíz a Masopustní průvod. Po celý týden jarních prázdnin získají děti, které přijdou do ZOO ve zvířecí masce, „masopustní bonus“ ve formě volného vstupu.
Tanec maškar, hodokvas a rej uzavře na Vysočině v sobotu 25. 2. masopust a zábava v Počátkách.

 

 

Fotogalerie