(Ne)známé

Výměnné studijní pobyty frčí

19. 05. 2016

Poznávání současné i historické Třebíče, návštěva radnice, výlet do Telče nebo procházka Hadcovou stepí u Mohelna, celodenní výlet do Brna a Moravského krasu včetně Punkevních a Šošůvských jeskyní – to je jen malý výčet z programu, který připravili studenti Katolického gymnázia Třebíč od 10. do 18. dubna pro své kamarády z německého Krumbachu.

„Pobyt se skládal ze dvou hlavních částí, v nichž se partnerské školy vystřídaly v hostitelských pozicích. Kontakt mezi studentybyl navázán již na podzim díky dotazníku, podle něhož si gymnazisti z Krumbachu vybrali své kamarády z Třebíče. Jejich vzájemným úkolem bylo se o hosta ve své zemi postarat, nabídnout mu rodinné zázemí a pomoci mu adaptovat se v novém prostředí, doma i ve škole,“ popsala učitelka němčiny Daniela Mácová.

Z Třebíče do Krumbachu

Třebíčští studenti navštívili spolu se svými učitelkami bavorský Krumbach o pár dnů později, 3. - 11. května. I pro ně byl připraven bohatý program. „Naši studenti se zapojili do výuky na německém gymnáziu stejně jako jejich kamarádi u nás,“ vypráví Mácová. Na obou školách společně tvořili projekty, jejichž cílem bylo upevnění nově nabytých kulturních a jazykových znalostí. Kromě Krumbachu se třebíčští studenti podívali do historického města Nördlingen, malebného Ulmu s největší kostelní věží na světě, dále do Augsburgu, ke konci pobytu navštívili pohádkový zámek Ludvíka Bavorského - Neuschwanstein a prošli se soutěskou Breitachklamm. 

Oba výměnné pobyty přinesly svým účastníkům mnoho zážitků, zkušeností, naučily je řešit nové situace. „Posílily vzájemné kulturní, společenské a také osobní vztahy, pomohly navázat hezká přátelství. V mnohých určitě probudily zájem právě o tu druhou zemi a také o její jazyk, češtinu nebo němčinu,“ shrnul ředitel Katolického gymnázia Vít Feldbabel.

Výměnný pobyt Katolického gymnázia Třebíč se Simpert-Krämer Gymnasium v bavorském Krumbachu se konal již popáté a navázal tak na tradici předchozích let. Celá akce se uskutečnila díky Česko-německému fond budoucnosti, který od roku 1997 pomáhá posilovat vztahy mezi Čechy a Němci. Cíleně podporuje projekty, které svádějí dohromady lidi obou zemí, prohlubují pohledy do jejich světů, do společné kultury a dějin.