Z regionu

Výlet: Ze Studence přes Pyšel do Budišova

14. 08. 2012

Na výletě dlouhém asi 10 km uvidíte moravské Lourdy, cizokrajná zvířata i největší korouhev v České republice.

Navěsíme se na žlutou turistickou značku, která nás povede, zpočátku trochu klikatě, lesní cestou připomínající místy stezku pro zvěř. Za druhou pasekou mineme na okraji lesa syenitový balvan s připevněnou tabulkou vzpomínající na kamaráda, fotografa a milovníka přírody Jaroslava Kytnara.

Prodírání maliním a ostružiním se dostaneme ke hrázi rybníka Maršovec, který byl, spolu s výše položeným rybníkem Čepička, vyhlášen evropsky významnou lokalitou s výskytem poměrně početné populace žabky kuňky ohnivé. Vodní a mokřadní společenstvo obou rybníků poskytuje vhodné životní podmínky ještě pro dalších 7 obojživelníků, vodní masožravou rostlinu bublinatku jižní, užovku obojkovou a řadu vodních ptáků, kteří tu hnízdí. Napravo od hráze je odbočka k Jurenkově osadě u rybníka Hranečník. Chatová osada s možností stanového táboření patří Sokolu Třebíč a byla vybudována rok po osvobození v r. 1946. Poskytuje celoroční možnost ubytování pro rodiny s dětmi i větší kolektivy v pěkném přírodním prostředí ((www.sokol-trebic.cz/jurenkova-osada)

U Pyšele jsou moravské Lourdy

Od hráze přírodní památky Maršovec již vede téměř přímá pohodlná polní cesta až do Pyšela. Než tam dorazíme, zastavíme se ještě u novotou zářící kaple Sv. Panny Marie a lurdské jeskyně, která byla dříve frekventovaným poutním místem. Podle vyprávění se tu na vrcholku kopce Stráž několikrát zjevila devítileté dívence Julii Šoukalové z Pyšela Panna Maria, ale podle církve se zázrak nekonal. Přesto se mu říkalo „moravské Lourdy“ . Pěkně upravené okolí s Lurdskou jeskyňkou pod kaplí svádí chvilku si odpočinout a popřemýšlet o smyslu života.

Původ názvu Pyšel

Odtud je to do Pyšela co by třikrát kamenem dohodil. V Divnopise od Milana Harvaníka se píše, že název pochází od staročeského slovesa pyšeti, což znamenalo těžce dýchati, supěti. Ale takový kopec tu zase není, aby turista  musel supěti natož pyšeti.

A jsme v Pyšelu

V Pyšeluse nejdříve zastavíme u barokního kostela zasvěceného Sv. Barboře z roku 1788, který byl v nedávné době s pomocí grantu  EU opraven. Uvnitř se nachází poměrně velká socha Panny Marie Lurdské, kterou daroval zbožný kapucín kněz Jelínek z cesty do Francie a jeden z prvních poutníků do Lourd. Několik desítek metrů po silnici vedoucí rozlehlou a upravenou návsí se nachází po pravé straně zachovalé torzo vladycké gotické tvrze z počátku 14. stol., která je součástí přilehlé soukromé budovy. Její zdivo si však můžeme osahat z přilehlé uličky tak vysoko, jak dosáhneme. Okénka s gotickým ostěním i krakorce však naštěstí zůstávají mimo dosah zvědavých návštěvníků.

Zajímavosti po cestě

Hned za Pyšelem nám neujde litinový kříž postavený manželi Slavíkovými v r. 1898 na památku 50. výročí zrušení roboty. Silnice prochází asi 1 km lesem a když se ocitneme na jeho konci neunikne našemu ostřížímu zraku vpravo asi 200 m od silnice zajímavá skupina balvanů. Neváhejte a běžte se k ní podívat. Můžete použít  i cestu podél lesa. Až přijdete k lesní školce, vydejte se podle ní doleva, a na konci oplocenky si už poradíte sami. Snad Vás k tomuto odbočení bude motivovat snímek zajímavého přírodního úkazu zvaného místními „Hlava“ nebo „Kameňák

Vrátíme se zpět k silnici a mineme odbočku vlevo do Dvora Holeje. Stávala tu také kdysi tvrz (1573). Později byly pozemky rozparcelovány a na troskách tvrze a z jejího stavebního materiálu byl postaven statek. Od r. 2000 slouží jako soukromé ubytovací zařízení pro děti z Diagnostického ústavu v Brně.

Budišovský zámek a větrný mlýn

Pokud pro tuto trasu zvolíme období květen-září, rozhodně si vyčleňme čas na prohlídku zámku v Budišově s veřejně přístupným depozitářem cizokrajné i tuzemské fauny,  jehož prohlídkou budou nadšeny zejména děti. Nabízí se ještě procházka zámeckým parkem, z něhož byly v zimě r. 2000 ukradeny z jehlancových podstavců dvě sochy faunů. Vandalové a lupiči v jedné osobě je v noci odvezli na saních směrem k Hodovu, kde na ně již čekal

komplic s mobilnějším dopravním prostředkem. Z původních 18 soch z mušlového vápence vytvořených sochařem F. G. Skalickým v letech 1724-27 tak již zůstaly pouze dva siléni (dle řecké mytologie démoni plodnosti v přírodě), kteří byly spolu se sochou Atlase přemístěni na bezpečnější místo v interiéru zámku. Na konci parku se na úpatí schodiště vedoucího k umělému jezírku nachází dvě sfingy, které byly pro zlodějské lumpy zřejmě příliš těžké.

Od nich můžete projít brankou k javorové aleji, která vás zavede k další pozoruhodné technické a kulturní památce – větrnému mlýnu holandského typu. Je to jeden ze dvou větrných mlýnů v Kraji Vysočina. Nachází se na soukromém pozemku, ale jeho vlastníci  prohlídku umožní. Chtěli provést rekonstrukci ruiny na rozhlednu, která tu po zrušení mlýna počátkem 20. století fungovala, ale s památkáři se nedohodli na rozumném kompromisu, a tak ojedinělá technická památka pomalu ale jistě chátrá.

Největší korouhev v České republice je v Budišově

Vrátíme se odtud zpátky kolem zámeckých rybníků (budišovský zámek byl původně vodní tvrzí) a vyjdeme na silnici směřující na náměstí městyse. V centru křižovatky stojí sousoší sv. Václava a naproti němu hospoda „U Kazdů“, kde je možné se dobře najíst.

Čeká nás ještě prohlídka kostela zasvěceného P. Marii a sv. Gotthardu, kolem kterého je místní hřbitov s náhrobky bývalých majitelů panství – Baratta-Dragono. Zdaleka se blýská nedávno opravená a pozlacená měděná korouhev představující na jedné straně Pannu Marii a na straně opačné Sv. Gotharda, který měl připomínat manželce hraběte Paara její španělský původ. Korouhev má úctyhodné rozměry i hmotnost. Je vysoká 4,2 m, široká 2,5 m a váží 440 kg. Je zapsána v české knize rekordů jako největší v České republice.

Text: Rostislav Novák, Eva Fruhwirtová

Foto: Rostislv Novák

Fotogalerie