Z regionu

Vtipné téma masopustu ve Výčapech: Prdoplyn

09. 02. 2013

Desátý ročník masopustu ve Výčapech absolvuje Škoda Octávie z roku 1972. Letos je přestavěna na BMV s korbou vyrábějící prdoplyn.

Historie masopust ve Výčapech sahá až do třicátých let 20. století. „Masopust pořádá sbor dobrovolných hasičů. Tradice je opravdu dlouhá, dobové fotografie máme už z první poloviny dvacátého století. Co já si pamatuju, tak jsme tuto tradici nepřerušili,“ vysvětluje starosta hasičů Marek Svoboda alias Rumcajs, vedle kterého stojí Manka a Cipísek.  Průměrně se účastní čtyřicet masek. Vždy se ale jedná o předem promyšlené téma. „Masky si sami vyrábíme. Jde o to vymyslet nějaký dobrý nápad, aby to lidi bavilo a byla legrace.“ Úprava octávie trvala letos tři dny. „Každoročně ji upravujeme. Minulé roky jsme šli za holiče, kominíky, rybáře, první ročník byl ve znamení Veselého domu, takže jsme jako chlapi byli v rolích lehkých dívek, také jsme dělali Nemocnici na kraji města,“ popisuje řidič Luboš Malena. Mezitím, co si povídáme, tak mě stihne čarodějnice umazat od sazí a postříkat pronikavou voňavkou. V další ulici se masky rozdělují do jednotlivých domů, octávie, tedy výrobna prdoplynu, zastavuje a řidič Malena převlečený do žluté kombinézy vylézá ven, aby mně i ostatním přihlížejícím vysvětlil výrobu prdoplynu. Vše má pečlivě nakresleno na schématu, který je připevněn na korbě. Pod ním se nachází záchodová míst, která je důmyslně propojena s různými budíky. Průvod masek doprovází kapela a také Jožin z Bažin se svým banjem. Zcela na konci a svým tempem kráčí se svým pánek osel. Na sobě má navázané zlaťáky a na hřbetě látku s nápisem: Budulínku, otřes se. Veselí masek se rozléhalo po celých Výčapech. Lidé vycházeli ze svých domů, dávali se s nimi do řeči a také je pohostili drobným občerstvením. Řidiči vjíždějící do Výčap určitě ocenili ceduli umístěnou hned pod názvem vesnice: Pozor, průvod masek. A tak vše dopadlo dobře.

Pokračuje se další víkend, v sobotu 16. února se v osm hodin koná v sokolovně maškarní ples s bohatou tombolou. Pro děti je připraven dětský karneval na neděli 17. února od dvou hodin.