Z regionu

Vojtěch Sláma vystoupal Opálkovy schody celkem 405krát

07. 01. 2020

Jednou za pět let pořádají v Rešicích netradiční sportovně-společenskou akci Opálkovy schody. Místní rodák Adolf Opálka se narodil přesně před 105 lety 4. ledna. Letošní pátý ročník tak vyšel přesně na jeho narozeniny.

Manželé Slámovi si řekli, že by to chtělo vymyslet něco zajímavého. Ve společenském domě nesoucí název slavného hrdiny je totiž poměrně velké schodiště. Nápad byl na světě. Spočítali, kolikrát je potřeba schody vyjít, aby člověk dosáhl například na výšku Ještědu, Lysé hory, Pradědu nebo dokonce vrcholu hory Ďumbier či Triglavu.
Jednoznačně největší výdrž měl Vojtěch Sláma, který schody vyšel celkem 405 krát a dosáhl tak na Triglav, druhým v pořadí byl jeho otec, Jaroslav Sláma, s 274 výstupy vystoupal na Ďumbier. Nejstarší účastník Milan Beneš z Třebíče, kterému je 62 let, pokořil Sněžku, což je 204 výstupů. Starostka Rešic Petra Jílková zdolala schody celkem 111 krát a dostala se tak na Ještěd. Nejmladším účastníkem byl pětiletý Vítek, který s maminkou také několikrát prošel trasu schod po schodu. Vlastně před pěti lety se účastnil také, byl však malé miminko, a tak ho po schodech nosili. Atmosféru horského výstupu vzali někteří vážně. Na zádech měli batohy a oběd si uvařili na kempingovém vařiči.
Nad schodištěm vytvořili organizátoři vzpomínkové místo na Adolfa Opálku, nechyběly knihy, obrázky, kronika a pohlednice. Po celou dobu hořela u fotografie rešického hrdiny svíčka. Tak zase za pět let, v roce 2025.
Eva Fruhwirtová

 

Fotogalerie