Rozhovor

Vodní záchranáři začnou sezónu s novou stanicí

24. 06. 2019

Před začátkem letních prázdnin otevřeli vodní záchranáři na Dalešické přehradě novou stanici. Ta výrazně zlepší komfort jak pro službu záchranářů, tak i těm, kteří za nimi přicházejí se zraněními. Radost z nově otevřené stanice měl nejen předseda třebíčských vodních záchranářů Petr Němec. Ten je ve své funkci už osmý rok, ale vodním záchranářem je už dvacet jedna let. Jinak se živí jako strojní konstruktér.

Jak se vám líbí v nové budově záchranné stanice?

Je to nádhera! Moc jsme se na ni těšili. Ještě vloni jsme tu měli starý karavan a vysloužilou sanitku. Jsme jedni z prvních, kteří jsme dostali od ministerstva vnitra peníze na novou stanici. Postupně se budou obnovovat další stanice v republice.

 

Přibližte nám, jaké místnosti se tam nacházejí a jaké je vybavení?

Když to vezmu postupně, tak tam máme sklad, kde je veškeré vybavení, výjezdový materiál jako jsou helmy, zásahové batohy a také zdravotnický materiál a defibrilátor. Další místnost je ošetřovna a třetí část se skládá ze sociálního zařízení a dvou malých ložnic. Na vybavení nám přispěl Kraj Vysočina. A dlouhodobým partnerem je Jaderná elektrárna Dukovany.

 

Kdy vám začíná sezóna?

Kopíruje přesně letní prázdniny, takže jsou to dva měsíce a začínáme 1. července.

 

Kolik lidí zde drží službu?

Letošní obsazení stanice budou čtyři lidi na týden. Sloužíme 24 hodin denně. Dvanáct hodin, od osmi ráno do osmi večer máme pohotovost, takže do dvou minut máme výjezdový čas, a to včetně nastartování motorového člunu. Přes noc je to čas do pěti minut.

 

Kromě vážných úrazů také ošetřujete drobná zranění. S čím za vámi lidé nejčastěji chodí?

Jsou to často třísky v prstech, ošetřujeme také štípnutí od hmyzu, ale i sečné rány. Rybáři mívají zaseknuté háčky v prstech a tak podobně. Zajišťujeme také technickou pomoc, například když se potopí loďka, nebo přestane uprostřed přehrady jet člun.

 

Spolupracujete s integrovaným záchranný systémem?

Ano, určitě. Když mají zprávu, že se něco děje na přehradě, tak nám dávají zprávu a my to jdeme řešit. Nemusí vyjíždět zásahová jednotka z Třebíče.

 

Kromě nové stanice vám letos do výbavy přibyl také nový motorový člun a zásahové auto.

Právě k nám přijeli. Máme je propůjčené k užívání od prezidia vodní záchranné služby.

 

Co děláte během roku, když právě nejsou letní prázdniny?

Věnujeme se přípravě mládeže, chodíme do bazénu, kde se učí plavat, v klubovně se učí zdravovědu, pracujeme s lany a také s loděmi. Ti starší se učí řídit motorové lodě.

 

Fotogalerie