Z regionu

Vodáci využili víkend ke sjezdu řeky Oslavy

03. 02. 2013

V sobotu 2. února se parta vodáků z Ivančic, Rouchovan a Třebíče rozhodla sjet na barakách nejdivočejší a zároveň nejkrásnější úsek řeky Oslavy. Řeka měla dva stupně, což vodáci okusili doslova na vlastní kůži, když se překlopili tři kilometry před cílem.

Počasí posledních dnů přivedlo k ostražitosti všechny vodácké nadšence, kteří netrpělivě sledují stavy a průtoky jednotlivých řek v třebíčském regionu. „Vysoké teploty a poměrně intenzivní déšť způsobily tání sněhu na Vysočině, což znamenalo výrazné zvýšení hladin řek. Sledovali jsme poctivě situaci, abychom mohli vyrazit. Oslavka je totiž během roku nesjízdná,“ vypráví Bořek, jeden z účastníků mokré expedice a dodává, že jako správní vodáci si i v poměrně chladném počasí nenechali ujít sjezd nejdivočejšího a zároveň nejkrásnějšího úseku řeky Oslavy.

Standardní průtok Oslavy jsou 4-6m3/s, což je stav, kdy je řeka nesjízdná. O víkendu byl průtok 13 m3/s, což umožňuje splutí řeky. „Je to ale hodně o technice, není to zas tak jednoduché,“ svěřuje se vodák Jirka.

Z Náměště do Kuroslep po vodě

Jedná se o čtrnáct říčních kilometrů z Náměště nad Oslavou do Kuroslep. V této části rozsáhlé přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice řeka protéká hlubokým kaňonovitým údolím. Její kamenité dno a výrazné meandry řadí tento úsek k velmi obtížným. Řeka je typická divokými peřejemi a klade velké nároky na oba členy posádky při ovládání lodi. Objevují se na ní překážky ve formě spadlých stromů nebo vyčnívajících balvanů.

V létě v plavkách, v únoru v neoprenu

Bohužel je řeka sjízdná zpravidla pouze v jarních měsících nebo v létě po přívalových deštích. Bez patřičného vybavení není možné tuto řeku sjíždět, neoprenový oblek v zimním období a především vesta a přilba jsou nezbytnou součástí výstroje. „Měli jsme na sobě neoprenový oblek, vodáckou bundu, helmu a vestu. Součástí výbavy byla také házečka, tedy do pytlíku smotané lano, které se háže v případě převrhnutí lodě na pomoc vodákům do řeky,“ popsal vodák Jirka.