(Ne)známé

Vnučka Huberta Habermanna: Film je celkem přesný

22. 08. 2013

Spisovatelka Sabine Kalff, která je vnučkou Huberta Habermanna navštívila ve středu 23. srpna Havlíčkův Brod a mluvila o minulosti své českoněmecké rodiny.

Spisovatelka vyprávěla příběh své rodiny a o nevyřešené vraždě svého dědečka, sudetského Němce, který byl po válce zabit. Nepoznala ani svou babičku Aurelii Habermannovou. „Chtěla jsem se dozvědět víc, ale maminka o své minulosti nechtěla mluvit. Bylo to pro ni těžké, při odsunu jí bylo sedm,“ řekla. Součástí setkání bylo autorské čtení Sabine Kalff z knihy se zatím pracovním názvem Hodina ryb. V publikaci se věnuje historii své rodiny a odsunu sudetských Němců. „Začala jsem se učit česky, abych rozuměla jazyku svých předků, abych rozuměla, co se píše o historii mé rodiny. A také mě velmi těší, že česká strana chce vyřešit příčinu dědečkovy vraždy.“ O filmu Habermannův mlýn říká, že je docela přesný. „Dívala jsem se na něj s maminkou. Sice tam bylo pár nepřesných detailů, ale myslím, že příběh je celkem správný.“

Film Habermannův mlýn byl natočen podle knižní předlohy Josefa Urbana. Ve filmu byl Hubert přejmenován na Augusta Habermanna. Příběhu více odpovídá dokument ČT z roku 2004.

Sabine Kalff je spisovatelka a literární kritička, která žije v Brémách a Berlíně a učí na Humboldtově univerzitě v Berlíně. V roce 2003 obdržela za svou literární práci stipendium od Autorské dílny Nové společnosti pro literaturu v Berlíně.

Nikola Stupková a Eva Fruhwirtová

Foto: Martina Ježková