Rozhovor

Vlastimil Binder: Při obchůzkách ujdeme až několik kilometrů

14. 01. 2013

Vlastimil Binder pochází z Mušova, v Brně studoval střední odborné učiliště elektrotechnické a střední průmyslovou školu. Nyní bydlí v Moravském Krumlově a pracuje jako elektrikář třetího bloku. V elektrárně pracuje dvacet osm let. Ve volném čase ho baví sport, především velmi rád jezdí na kole.

Můžete nám více přiblížit vaši práci?

Pracuji jako elektrikář. Na bloku jsou dva generátory, o které se staráme, včetně pomocných systémů, rozvoden vysokého a nízkého napětí, systémů napájení, řešíme poruchy v automatikách a signalizaci, vystavujeme ŽNP, otevíráme a uzavíráme pracovní příkazy, provádíme kontrolní činnosti v rámci režimových opatření a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Kolik vás na této pozici pracuje?

Máme šest směn, takže nás je celkem šest, kteří se střídáme.

Jaký je váš běžný pracovní den?

Po převzetí směny a kontroly úkolů v denním plánu většinou provádíme předepsané pravidelné pochůzky, které jsou nadefinované v provozním deníku. Na každé pochůzce je potřeba zkontrolovat předepsaná zařízení, zda se zařízení nachází v souladu s provozními a bezpečnostními předpisy, dále kontrolujeme dodržování režimových opatření, stav hasicí techniky, pořádek a čistotu. Při poruchách a mimořádných stavech je třeba řešit tyto záležitosti přednostně.

Dá se odhadnout, jak dlouhou trasu při obchůzce ujdete? 

Až několik kilometrů.

Co děláte ve volném čase?

Hodně jsem se věnoval sportu. Dříve jsem vedl také mládež, hlavně ve fotbalu. Teď rád jezdím na kole. Mám oblíbenou trasu z Krumlova na Dolní Kounice, je to okruh kolem padesáti kilometrů.

Dáváte si novoroční předsevzetí?

Nedávám, protože na ně nevěřím (úsměv).

Co byste popřál elektrárně do nového roku?

Pro elektrárnu i pro nás je důležitý bezpečný a bezporuchový provoz, takže to bych popřál nejen elektrárně, ale i nám všem. A také překonání 15 terawatthodin v roce 2013.