Z regionu

Vladimír Měrka: Práce je před námi hodně, ale žezlo už předám mladším

14. 02. 2022

Vladimír Měrka působí v čele Náměště nad Oslavou třicet dva let. Letos už kandidovat nebude, chce si odpočinout, věnovat se rodině a svým koníčkům. Zaslouženě.

Je silným hlasem ve sdružení obcí kolem jaderné elektrárny, zastává post předsedy Energoregionu 2020. O tom, co ho letos na pracovní poli všechno čeká, jsme si s ním povídali na náměšťské radnici.

Nový rok přináší nové plány a další pokračování v započatých činnostech. Co plánuje Energoregion 2020?
Naše plány na letošní rok se budou odvíjet od situace v České republice, od kroků nové vlády, nového parlamentu. Pečlivě sledujeme vývoj okolo Jaderné elektrárny Dukovany v oblasti výstavby nového jaderného bloku. Pro nás je důležitá dlouhodobá perspektiva, a to je udržitelnost jádra, udržitelnost toho, co s sebou nese v rámci výroby jaderné energie v regionu. Zástupci obcí v okolí jaderné elektrárny sdružení v Energoregionu 2020 budou i nadále chtít mluvit s vládou, udržují komunikaci s provozovatelem elektrárny, což je Skupina ČEZ a také se zajímají prostřednictvím Občanské bezpečnostní komise o bezpečný provoz jaderného zařízení. V neposlední řadě to je spolupráce s Energetickým Třebíčskem, které odvádí výbornou práci v oblasti zastupování našeho regionu ve vztahu k politikům, ministerstvům a dalším skupinám.
Můžete nastínit konkrétnější kroky, které jsou před vámi?
Nyní máme trochu oddech po mimořádné valné hromadě v loňském roce, které se zúčastnil ministr průmyslu, vysocí představitelé ČEZ a další významní aktéři. Padly tam jasné termíny i odpovědi na naše otázky. Dáváme prostor tomu, abychom zjistili, co zamýšlí nová vláda a nový ministr průmyslu a obchodu. Chceme se s ním sejít a probrat s ním jeho představu, a především sdělit postoj regionu. Pro nás je nepředstavitelné nepodložené prodlužování provozu stávajících bloků. Záměr obnovy je pro nás naprosto stěžejní.
Co se týče samotného regionu, budeme pokračovat v projektu malé komunální techniky, který dlouhodobě podporuje Nadace ČEZ a velmi významně dopadá do prostředí našich obcí. Za podpory Nadace ČEZ obnovujeme komunální techniku v obcích. V plánu máme ještě jednu věc, zatím to ale není připraveno. Pozvali nás Francouzi do Francie podívat se na moderní jaderné zdroje. V závěru loňského roku jsme to trochu utlumili, protože covidová situace nepřispívá žádnému cestování.

Letos je volební rok. Jaké máte plány vy jako současný starosta Náměště nad Oslavou?
Vzhledem k tomu, že jsem docílil důchodového věku, je potřeba uvolnit po těch letech práce na radnici dalším. V uvolněné funkci pracuji od roku 1990. Rád bych se už věnoval více rodině, svým zálibám a všemu ostatnímu, na co nebylo čas. Hlásím ústup, ale velmi rád pomohu, pokud bude někde potřeba. Nechci, aby to vyznělo jako klišé, opravdu si myslím, že je potřeba dát příležitost mladým.
Zůstaňme ještě v Náměšti nad Oslavou a řekněte nám, jak pokračují práci na rekonstrukci sokolovny.
Rekonstrukci jsme se věnovali celý minulý rok. Musela se celá obnažit, tzn. od základu až po střechu. I když jsou sondy i projekt, ale teprve když odkopete zeď, tak teprve zjistíte, jak je to přesně založené. Takže rok 2021 byl pro sokolovnu ve znamení stavebních prací, ale převážně těch sanačních. Museli jsme udělat nový projekt, to zabralo dva měsíce. V zimě a letos na jaře začneme konečně budovat, práce běží úspěšně. A já se moc těším na to, že už to budou jen práce stavební. Našli jsme také velmi zajímavé věci, zjistili jsme, že sokolovna hořela, což nikdo nevěděl. V levém předsálí, když se odhalily stropy, tak tam byly shořelé trámy.

Vaše působení je spjato s mnoha úspěšnými projekty. Jeden z nich je regionální, velmi prospěšný, stále se rozvíjející a vlastně jste s ním tak trochu předběhli dobu. Mám na mysli projekt svozu komunálního odpadu a firmu ESKO-T.
U zrodu stála Marie Černá z Třebíče. Ona je ta, která to vydupala ze země, v době, kdy jsme spolu pracovali v rámci okresního shromáždění, což byla spolupráce starostů na špičkové úrovni. Svazek obcí vznikl proto, abychom měli kam vozit odpady a zklikvidovali skládky, které byly všude, a vybudovali jednu centrální. Maruška Černá tehdejší místostarostka Třebíče jednoznačně využila možnost, kterou dávalo okresní shromáždění naší spolupráci. Vznikl svazek obcí, kde bylo 160 členů. Dodnes funguje. Když vzpomínám na tuto dobu, vidím smysluplnou spolupráci, ze které žijeme dodnes - likvidace odpadu tříděním, druhotné využití v centru v Třebíči. Už máme druhou třídičku odpadů za 46 milionů korun v Třebíči, tu jsme dávali dohromady loni. Technologické centrum u skládky v Petrůvkách, kompostárny. Na náš systém se jezdí dívat starostové a odborníci z celé České republiky. Měli jsme také obrovské štěstí na ředitele svazku, Pavel Gregor odvedl velký kus práce. Svazek obcí byl několikrát terčem docela tvrdého konkurenčního boje. Pro svozové firmy, které patří soukromníkům, jsme byli trnem v oku. Všichni ve svazku pracujeme podle zákona, my nenabízíme obcím, jak zákon obejít. Nabízíme, jak pracovat s odpady za dodržení všech předpisů. Některé jiné firmy se snaží obcím nabízet levnější ceny, ale za ty musí někde něco získat. Touto cestou my nikdy nepůjdeme.