Z elektrárny

Vladimír Marušík: Máme za sebou dvacet úspěšných let

13. 03. 2014

Vladimír Marušík je generálním ředitelem společnosti ČEZ ENERGOSERVIS spol. s r. o. Ve firmě působí od roku 2007.

ČEZ ENERGOSERVIS oslaví 1. dubna dvacáté výročí založení. Jak ho prožijete?

Chtěli bychom jej oslavit především se všemi našimi spolupracovníky. Plánujeme setkání v kongresovém centru ve Valči, kde bychom chtěli více než 480 našim zaměstnancům poděkovat za to, že se svojí poctivou prací podílejí na vytváření dobrého jména naší společnosti.

A už víte, jak bude tato vaše oslava probíhat?

Přestože setkání proběhne až v červnu, přípravy probíhají už nyní. Máme domluvené vystoupení Zdeňka Izera, prohlídku zámku ve Valči a byli bychom rádi,  aby se naši zaměstnanci navzájem více poznali, jelikož máme pracoviště nejenom na Dukovanech, ale také v Temelíně, Trmicích  a Dalešicích.

Jak Vy osobně hodnotíte uplynulé dvacetileté působení společnosti ČEZ ENERGOSERVIS ?

Jsem přesvědčen, že dvacet let je dostatečně dlouhá doba na to, abychom mohli říci, že naše firma byla a je na trhu úspěšná. V roce 1994, kdy naše společnost vznikla, se náš obrat pohyboval kolem sedmdesáti miliónů korun a měli jsme sto deset zaměstnanců. Letos očekáváme, že dosáhneme obratu přes 1,5 miliardy, což jasně charakterizuje výsledky naší dlouhodobé poctivé práce. Po celou dobu existence naší společnosti jsme trpělivě rozšiřovali spektrum našich činností a služeb a to nejen na jaderných, klasických elektrárnách skupiny ČEZ, ale i na činnosti mimo skupinu. Jsme držitelé certifikátu integrovaného systému řízení pro kvalitu, životní prostředí a bezpečnost práce. Postupně jsme navyšovali počet kvalifikovaných pracovníků a myslím, že velice důležité je i to, že jsme vždy dosahovali kladných hospodářských výsledků.

V současné době je hodně diskutovanou otázkou výstavba pátého bloku v dukovanské elektrárně. Jak vnímáte současnou situaci, kdy se diskutuje o pokračování či pozastavení celého projektu?

Naší firmy se celá tato problematika pochopitelně velmi výrazně týká, protože kromě správy a údržby zařízení v jaderných elektrárnách se zabýváme i investičními akcemi. V Dukovanech se v současnosti podílíme na aktivitách, které mají zvýšit bezpečnost v elektrárně a zajistit tak i prodloužení její životnosti. Předpokládáme, že na jadernou energetiku bude v České republice v dalších letech kladen stále větší důraz, a proto věříme, že projekt výstavby dalšího bloku bude nakonec posvěcen, což by pro naši společnost byla pochopitelně velice pozitivní zpráva.