Z elektrárny

Vítězslav Jonáš: Můj pohled na budoucnost elektrárny

10. 06. 2012

Zeptali jsme se senátora Vítězslava Jonáše na jeho názor na budoucnost Jaderné elektrárny Dukovany.

Stál jsem u zrodu jaderné elektrárny, tehdy jako pracovník obchodního oddělení generálního dodavatele Škody Praha, mám k ní tedy i osobní vztah. V roce 2010 jsem se už jako senátor aktivně podílel na činnosti meziparlamentní česko-rakouské komise, která úspěšně řešila připomínky Rakouska k provozu Temelína. Dvakrát v rámci své zákonodárné činnosti jsem předložil a v Senátu prosadil schválení změny rozpočtového určení daní, která zaručuje všem obcím v havarijním pásmu JE Dukovany zvýšení příjmů. Bohužel tato změna neprošla sněmovnou.

Lidé se mě na budoucnost elektrárny ptají

Často dostávám otázku, týkající se budoucnosti Jaderné elektrárny Dukovany. Z politického pohledu jsou zde rizika. Je nutné si uvědomit, že budoucnost elektrárny stojí na rozhodnutí politické garnitury. Sám dobře vím, jak my politici dokážeme pod různými vlivy udělat nelogická rozhodnutí. Někdy si říkám, že by bylo lepší, aby toto rozhodnutí udělali technici a jaderní energetici. Nebezpečí hrozí v tom, že nebude včas rozhodnuto o dostavbě pátého bloku. Z technického pohledu je v nebližším období riziko v získání licence na další provoz. Podle současné legislativy se uděluje licence na deset let, takže elektrárna při získání další licence může fungovat do roku 2025. Pokud by se do té doby nepodařilo licenci prodloužit, byl by to velký problém. Ale jsem přesvědčen, že provozovatel udělá maximum, aby podmínky splnil.

Pro elektrárnu udělám maximum

Osobně se zasazuji o to, aby nedošlo k odstavení elektrárny. Moje osobní aktivita vznikla před třemi roky, kdy jsem inicioval prohlášení obce Dukovany, aby nám vláda a provozovatel ČEZ sdělili, jaké mají záměry a jak zajistí další provoz. Na základě této iniciativy vzniklo další prohlášení, a to dalších obcí a Kraje Vysočina, které jsem inicioval s bývalým hejtmanem a nynějším senátorem Milošem Vystrčilem, kde jsme vyjádřili podporu jaderné elektrárně a její budoucnosti. Stál jsem u zrodu Energetického Třebíčska, kde jsou zakládajícími členy Západomoravská vysoká škola, město Třebíč a Okresní hospodářská komora Třebíč. Tato iniciativa již jedná s vládou a provozovatelem ČEZ o tom, aby došlo k jasným rozhodnutím, co bude dál. V České republice máme naštěstí velkou podporu jaderné energetiky. Myslím si, že nám v tom paradoxně pomohlo Rakousko, které to svou kampaní proti jádru přehnalo. Mám na mysli například blokády na hranicích. Naše občany to více přinutilo zajímat se o jadernou energetiku a podporovat ji. Podpora je stavěná na racionálních základech, elektrárna je dobře technicky vybavena a je dobře provozována, i když je staršího typu.

Rozhodnutí o pátém bloku musí padnout co nejdříve

Pokud dojde k prodloužení licencí, budou bloky dále provozovány a při tom by se měla chystat výstavba pátého bloku, o které se v současné době jedná. Je potřeba, aby se rozhodnutí o stavbě pátého bloku dostalo do státní energetické koncepce, aby to bylo rozhodnutí vlády. Vláda musí jasně říct, kdy zahájí přípravné práce. Nemůže zůstat jenom u slibů, ty nikam nevedou. Často všem říkám, nevěřte slibům politiků, včetně mého. Zkontrolujte, co opravdu děláme. V této souvislosti už zahajujeme jednání s ministrem průmyslu a obchodu, osobně jsem jednal s premiérem Petrem Nečasem. Předpokládám, že v létě by mělo ministerstvo průmyslu vydat rozhodnutí a měl by být stanoven přesný termín výstavby pátého bloku v energetické koncepci. Pak očekávám, že během roku přijede premiér Nečas na Jadernou elektrárnu a potvrdí rozhodnutí vlády v tom, že vláda schvaluje státní energetickou koncepci s výstavbou pátého bloku pro posuzování SEA (Strategic Enviromental assesment), to znamená vyšší stupeň posuzování vlivu koncepcí na životní prostředí, což už by mělo zase jinou váhu.

Reaktor nové generace by mohl být v Dukovanech

Ještě bych chtěl zmínit jednu věc - v současné době se řeší, kde bude umístěno výzkumné centrum reaktoru nové generace. Existuje šance, že by výzkumný reaktor čtvrté generace, který je chlazen heliem, mohl být někde v České republice, na Slovensku nebo v Maďarsku. Do rozhodnutí, kde bude umístěn, bychom chtěli vstoupit s požadavkem, aby byl v Dukovanech. Dukovany si to zaslouží, byl tu zahájen provoz první české jaderné elektrárny. Je tady řada firem, které podporují zaměstnanost, je zde i spousta vědeckých pracovníků, kteří se zabývají jaderným výzkumem. Pokud by toto centrum bylo opravdu v Dukovanech, myslím, že by bylo možné jeho činnost skloubit s provozem elektrárny. Tento výzkumný reaktor může být prakticky všude. My bychom ho chtěli umístit k Dukovanům, aby byl v energetickém místě. A samozřejmě tak, aby byl umístěn mimo plánovanou výstavbu pátého bloku. Nemělo by to nic komplikovat, ba právě naopak.

Vítězslav Jonáš