Studenti

Vítězkou soutěže S Vysočinou do Evropy je Anna Laštovičková z novoměstského gymnázia

22. 04. 2014

Vítězkami letošního pátého ročníku krajské soutěže S Vysočinou do Evropy jsou studentky krajských gymnázií. Pro trojici nejúspěšnějších účastníků jsou připraveny letenky směr Velká Británie, kde v létě absolvují dvoutýdenní intenzivní jazykový kurz anglického jazyka.

Do finálového kola soutěže, která má prověřit znalosti regionu a anglického jazyka u středoškoláků, se přes pět postupových kol nominovala pouze třicítka nejlepších řešitelů. „Těší nás zájem škol i studentů o soutěž samotnou, roste počet přihlášených a soutěžících studentů, ale vyšší je i úroveň znalostí reálií Kraje Vysočina a dokonalejší je také anglická konverzace,“ hodnotila připravenost účastníků soutěže Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství.

Od účasti v březnovém finále dělilo studenty středních škol pouze 35 anglických otázek rozdělených do pěti postupových kol, která kraj zveřejňoval na speciálních www stránkách už od podzimu loňského roku. „Z téměř šesti stovek přihlášených se pouze každý dvacátý dostal až do krajského finále. Stejně jako v minulosti je čekalo dvacet anglicky formulovaných kvízových otázek zaměřených na krajskou historii, literaturu, zeměpis a společenské vědy,“ upřesnil Libor Joukl, náměstek hejtmana Kraje Vysočina. Samotné finále bylo především v režii dívčího zastoupení. Originální anglicky přednesené prezentace na téma „Kulturní a sportovní události v regionu“ doprovázela mírná nervozita ze strany sedmi studentek a tří studentů. „V hodnocených prezentacích se často objevovala zmínka o Hrách VI. zimní olympiády dětí a mládeže, která proběhla na Vysočině v lednu. Podle obsahu prezentací je zřejmé, že studenti rádi žijí kulturním životem a mají velice dobrý přehled o sportovních událostech – klasických, ale i kuriózních,“ nabídl svůj názor na prezentaci člen poroty Ladislav Seidl z krajského odboru sekretariátu hejtmana.

Výsledky 3. ročníku soutěže S Vysočinou do Evropy
1. místo: Anna Laštovičková, Gymnázium Vincence Makovského Nové Město na Moravě
2. místo: Radka Klinerová, Gymnázium a SOŠ Moravské Budějovice
3. místo: Jana Bártová, Gymnázium Velké Meziříčí

„Mým snem je profesionálně překládat z anglického a německého jazyka. Krajskou soutěž beru jako malou zkoušku. Vím, že překladatelé musí umět srozumitelně komunikovat, být ostražití a umět improvizovat. A tahle soutěž je právě o tom. Navíc studijní cesta do Velké Británie mi umožní svou angličtinu ještě zdokonalit,“ uvedla Anna Laštovičková, vítězka 5. ročníku soutěže S Vysočinou do Evropy.

O kvalitě připravených prezentací všech finalistů rozhodovala na stránkách http://www.ouregion.cz také veřejnost. Výsledky doprovodné soutěže Hlasování o nejzdařilejší prezentaci:

1. místo: Martina Slabá, Gymnázium Pelhřimov
2. místo: Aneta Cahová, Gymnázium Třebíč
3. místo: Vít Švoma, Gymnázium Žďár nad Sázavou

Další v pořadí už 6. ročník soutěže pořadatelé vyhlásí opět na podzim. Pozvání k účasti bude tradičně adresováno všem studentům středních škol v Kraji Vysočina.

Prezentace první desítky nejlepších letošního ročníku budou k dispozici na videoportále Kraje Vysočina.