Studenti

Virtuální prohlídka skladu použitého paliva

29. 11. 2012

V dukovanské elektrárně jsou dva sklady použitého paliva. Jak to vypadá uvnitř? Prostřednictvím naší virtuální prohlídky se do jednoho ze skladů můžete podívat.

V době, kdy byla JE Dukovany uvedena do provozu, se vůbec nepočítalo s ukládáním použitého paliva v areálu elektrárny, protože na základě mezinárodní smlouvy se mělo odvážet do Sovětského svazu na přepracování. Sovětský svaz se ovšem rozpadl dříve než byla odvezena jediná palivová kazeta, a protože Ruská federace jako nástupnický stát od těchto závazků ustoupila, museli v JE Dukovany urychleně řešit otázku skladování použitého paliva. Velkým problémem bylo hlavně přesvědčit obyvatele v okolí elektrárny o tom, že jde o bezpečný způsob skladování, což se po náročných vyjednáváních se starosty okolních obcí podařilo. Elektrárna tak souhlas se stavbou nakonec získala, ale s podmínkou, že se v areálu elektrárny bude skladovat pouze omezené množství paliva.  V roce 1995 byl tedy do provozu uveden Mezisklad použitého jaderného paliva s kapacitou 60 kontejnerů, které pojmou celkem 600 t  paliva a počítalo se proto s výstavbou centrálního skladu v lokalitě Skalka, kam se kontejnery postupně měly odvážet.

Nakonec ale vše dopadlo jinak. Obyvatelé v okolí JE Dukovany se během několika let provozu Meziskladu přesvědčili o tom, že ze strany skladovaného paliva jim nehrozí žádné nebezpečí a souhlasili s tím, aby v areálu elektrárny vyrostla ještě druhá skladovací budova, která už pojme veškeré palivo, které elektrárna vyprodukuje až do konce své životnosti. V říjnu roku 2006 tak byl uveden do provozu Sklad použitého jaderného paliva, který pojme dalších 133 kontejnerů.

Sama skladovací budova zde slouží spíše jako ochrana kontejnerů před povětrnostními vlivy. Má otvory nad podlahou a pod střechou, aby byla zajištěna přirozená cirkulace vzduchu, který odvádí teplo z povrchu kontejnerů. V obou budovách se použité jaderné palivo skladuje v kontejnerech Castor 440/84 , které dokonale izolují tenhle vysoce radioaktivní materiál od životního prostředí. Vzhledem k tomu, že současné reaktory umí využít pouze 4% energie, která je v palivu obsažena, nepovažuje se použité palivo za odpad, ale za surovinu, ze které možná jednou budeme získávat další energii. Zůstává tedy majetkem elektrárny a vzhledem k tomu, že  v každém ze čtyř dukovanských reaktorů měníme jednou ročně 1/5 paliva, což je asi 60 palivových kazet, přibývají do skladu každý rok pouze 3 kontejnery. V současné době je jich zde 18 a odborníci je nazývají "konzervami energie" pro budoucnost.Vzhledem k tomu, že prošly velmi náročnými zkouškami, které prokázaly také jejich odolnost vůči poškození , je možné je používat nejen pro skladování, ale také k přepravě použitého paliva.

Kontejner Castor 440/84 je odlitek  z jediného kusu tvárné litiny, měří 420 cm na výšku a 266 cm v průměru , váží 110 tun a pojme 10 tun paliva, což představuje 84 palivových kazet. Stěny jsou silné 36 cm a bez problémů odstíní záření, které se uvolňuje z použitého paliva, takže se kolem kontejnerů mohou bez rizika pohybovat lidé. Těsnost  kontejneru je zajištěna systémem dvou hermeticky uzavřených vík a neustále se sleduje prostřednictvím měření, na které je kontejner trvale připojen.