Studenti

VIRTUÁLNÍ JADERNÁ MATURITA V JE DUKOVANY

12. 05. 2021

V Jaderných elektrárnách každoročně pořádáme stáž Jaderná maturita, která umožňuje žákům středních škol nahlédnout pod pokličku fungování jaderné elektrárny. Letošní ročník proběhl v dukovanské jaderce virtuálně, i přes vzdálené spojení byl velmi úspěšný.

Dvoudenní stáže se zúčastnilo téměř sto žáků a pedagogů z dvaceti šesti středních škol po celé republice. Byli připojeni nejen žáci z blízkého regionu elektrárny, ale také například z Ostravy, Kladna nebo Hradce Králové. Během dvou dnů byly na programu odborné přednášky, ale také virtuální prohlídka elektrárny, videa z provozu a samozřejmě závěrečný znalostní test, který vyhrál Tomáš Novotný ze SPŠ a VOŠ Brno, Sokolská. Druhé místo patřilo Kristýně Beleščiakové z Gymnázia a SOŠ Moravské Budějovice a třetí příčku obsadil Ladislav Císař z Gymnázia Moravský Krumlov. To, že téma jaderná energetika mladé techniky zajímá, potvrdilo i množství dotazů během celého programu. „Do jaké míry je možnost jadernou elektrárnu automatizovat?“ nebo „Jak je elektrárna zabezpečena proti přírodním katastrofám?“ ptal se Jan z jihlavského gymnázia. Na závěr Jaderné maturity s žáky diskutoval ředitel JE Dukovany Roman Havlín, který byl doslova zasypán dalšími dotazy.
Jaderná maturita je nejen příležitostí poznat fungování elektrárny, ale také příležitostí navázat se Skupinou ČEZ spolupráci i do budoucna. Pro některé účastníky je inspirací pro nastávající volbu studia na vysoké škole.
Linda Navrátilová

Fotogalerie