(Ne)známé

Víkendové djembování v Moravském Krumlově

04. 08. 2016

Festivalem africké hudby ožije v pátek 5. a v sobotu 6. srpna Moravský Krumlov. „Je to jeden z nejoriginálnějších festivalů v České republice,“ říká za pořadatele Marek Pečer.

Festival získal název od afrického bubnu djembe, který má specifický tvar a zvuk. „Vydává takové temnější tóny, záleží na velikosti nástroje,“ popisuje Bořivoj Švéda z Městského kulturního střediska v Moravském Krumlově, který se djembování věnuje, i když jen okrajově.

Kromě poslouchání afrických rytmů jsou připraveny  workshopy jak pro dospělé, tak pro děti, ukázky a nácvik afrických tanců a samozřejmě djembování nebo-li bubnování. Zájemci se na festivalu mohou od těch nejlepších lektorů naučit sami bubnovat. Obávat se nemusí ti, kteří mají problémy s rytmem, postupnými kroky se totiž rytmu dá velmi dobře naučit. „Naučit se bubnovat je výzva. Kdo to vyzkouší, pohltí ho to. Je to výborný relax,“ říká Bořivoj Švéda. Bubnování snižuje stres a napětí, propojuje obě hemisféry mozku a velmi blahodárně působí na lidské tělo. Nemáte doma buben? Nevadí. Bubny budou na festivalu, který se koná na krumlovském Vrabčím hájku, k zapůjčení.

Nápad uspořádat festival africké hudby dostal Marek Pečer ze spolku Alma. A tak vytvořil v roce 2010 Djembe Marathon. Kromě ukázek a koncertů dobrých kapel chtěli vytvořit rekord pro pelhřimovskou agenturu Dobrý den, a to nejdelší bubnování v jednom kuse. Podařilo se to. „Festival později převzal pod své křídla Městské kulturní středisko a děláme ho společně,“ říká Bořivoj Švéda, ředitel střediska.

 

Fotogalerie