Studenti

Videa na vimproc.cz školáky nadchla

04. 02. 2014

Na webu www.vimproc.cz poslední lednový den skončila soutěž o nejlepší fyzikální pokus. Stránky, jimiž Skupina ČEZ popularizuje výuku fyziky na základních a středních školách, mají mimořádný úspěch.

Během čtyř měsíců trvání soutěže se do ní zapojilo téměř sedm stovek žáků, kteří vytvořili celkem 135 videí s fyzikálními pokusy. VÍM PROČ.cz navštívilo víc než 138 tisíc uživatelů - ať už návštěvníci vkládali vlastní videa, hlasovali nebo komentovali příspěvky ostatních, stále se učili fyziku. A o to šlo a půjde i nadále.

"Pro mě jsou vítězové všichni, kteří se přihlásili. Ne každý má takovou odvahu, aby natočil video, kde sám něco vysvětluje, natož, když jde o fyziku. Při hodnocení bylo nejtěžší spravedlivě posoudit nejen způsob, jakým byl daný fyzikální jev předveden, ale také správnost a hloubku jeho vysvětlení. Oceňovali jsme zejména nahrávky, které by bylo možné využít třeba i při výuce," říká Daniela Martincová, členka odborné poroty.

Atraktivní forma zábavy "zabrala" a tak lze věřit, že žáci a studenti budou v objevování přírodních jevů pokračovat i v budoucnu. Doufáme, že řadu z nich za pár let zaměstnáme v našich elektrárnách a provozech. I to je důvod, proč stránky VÍM PROČ.cz budou dál fungovat. Kdokoli na ně může vkládat nové, třeba i nesoutěžní pokusy a časem zde přibudou také výuková videa učitelů.

Cena odborné poroty a cena veřejnosti pro letošní ročník bude vyhlášena 3. března. Výherci získají tablety a vstupenky do center vědy pro celou třídu. To ale neznamená, že pokusy už nikdo neuvidí: na webové stránce VÍM PROČ.cz zůstanou, aby žákům pomáhaly třeba při opakování na písemky.

A napřesrok? Chystá se druhý ročník soutěže!