(Ne)známé

Ve vodáckém muzeu v Třebíči najdete nejen lodě a vodácké náčiní

10. 08. 2019

Vodácké muzeum v Třebíči je ukryto ve staré hale v židovské čtvrti. Bývá otevřeno jen při zvláštních příležitostech. A při jedné z nich mě provedl Václav Táborský, bývalý pracovník Jaderné elektrárny Dukovany a celoživotní vodácký skaut. Když má volno, pomáhá duchovnímu otci tohoto muzea Zdeňkovi Dvořákovi. Spolu s dalšími kamarády opravují, co je potřeba-prostory muzea, ale i lodě a další exponáty.

„Nejprve se k nám dostaly dřevěné lodě z 50. let z Moravských Budějovic. A pak přibyly naše staré lodě, na kterých se přestalo jezdit. Bylo nám líto je vyhodit, a tak je Zdeněk Dvořák schoval ve své stodole,“ vzpomíná na začátky Václav Táborksý. Jenže exponátů přibývalo, a tak hledali nové místo. Našli je před čtyřmi lety. Kromě lodí tak mohou shromažďovat vše kolem turistiky. Na své si zde přijdou trampové, turisté, cyklisté, ale i lyžaři. Vedle lodí totiž můžete v muzeu obdivovat desítky batohů, jistě mezi nimi najdete ten, který jste nosili nebo nosíte, ale také různé druhy lyží.  K vidění jsou také stany, tábornické pomůcky jako jsou vařiče a ešusy. Hodně věcí posbírali skauti doma, ale spoustu věcí jim nosí lidé z půd a ze sklepů.

Lodě se dřív vyráběly doma, nejdřív ze dřeva a pak z laminátu
Mezi skvosty patří rozestavěná loď z roku 1949. Tu si stavěli skauti ve Znojmě, ale protože byli rozpuštěni, tak loď zůstala nedodělaná. Jeden z nich, Alois Pučalík, založil vodní skauty v Třebíči. „Před devíti lety jel do Znojma a na půdě našel tuto krasavici. Dnes by to už nikdo nestavěl, je to hodně práce,“ vypráví Václav Táborský a dodává, že tyto tzv. žebrovky se používaly do 50. let, pak je nahradil laminát. V jedné z lodí je takový zvláštní lodní pytel. „Ten je z gumové boty, která byla součástí protichemického obleku. Tak se řešilo to, když nebyly k sehnání lodní pytle,“ vysvětluje. O kousek dál jsou kopyta na lodě. Podle forem se totiž vyráběly z laminátu lodě doma. „Zevnitř je to hladké, zvenku hrubé, takže se tam dal laminát, vylepilo se to, až to uschlo, tak jsme to rozšroubovali. Z tohoto kopyta je na čtyřicet lodí. Z dvaceti kilogramů lepidla a trochu laminátu se udělala loď, která jinak stála 10 000 Kč,“ popisuje pan Václav.

V současné době mají vodní skauti pět oddílů, dvě klubovny a loděnici na Polance v Třebíči. Pokud byste chtěli vodácké muzeum navštívit, je potřeba se objednat na adrese: vodacitrebic@seznam.cz.

 

Fotogalerie