Z regionu

Varhany v jaroměřickém kostele potřebují nutnou opravu. Pomohl benefiční koncert i Nadace ČEZ

02. 03. 2014

V neděli 2. března se uskutečnil v jaroměřickém kostele sv. Markéty benefiční koncert chrámového sboru na podporu oprav místních varhan.

Sbor vedený Ladislavem Šabatským zahájil koncert, na který přišlo dvě stě lidí, skladbou George Friderica Handela. Zazněly skladby starších i novodobých autorů, v češtině, latině i angličtině. Výtěžek z dobrovolného vstupného byl 14 600 Kč. Jana Štefánková na závěr koncertu předala za Nadaci ČEZ do rukou faráře Jana Kováře symbolický šek na 100 000 Kč.           

Původní barokní varhany se nedochovaly. Ty stávající jsou z roku 1974. Jejich oprava bude postupná. Se sbírkou začala farnost v říjnu loňského roku a podařilo se jí dát dohromady půl milionu. Další dva miliony jsou ještě potřeba. Varhany neslouží jenom při bohoslužbách, ale také při svatbách, pohřbech, a dokud byly v dobrém stavu také k pravidelným koncertům, na které chodili lidé z celého okolí. „V současné době se pro jejich špatný stav koncerty nedají pořádat,“ vysvětluje Jan Kovář a věří, že se jim podaří dát peníze dohromady. Na opravu varhan přispívají lidé každou první neděli v měsíci při sbírce v kostele, nemalou částku věnovali místní živnostníci a firmy.

Hudba patří k Jaroměřicím od nepaměti. Vznikla zde první česká opera

Jaroměřická farnost má hned několik varhaníků. „Máme sedm varhaníků, z toho dva jsou starší děti. Vychováváme si nástupce,“ vypráví Jan Kovář, který dříve také hrával na varhany a nyní hraje už jen příležitostně. Jaroměřice nad Rokytnou jsou ve světě známy především díky hudbě, která po staletí zněla na zámku a také v kostele. O původu Jaroměřic je první česky zpívaná opera z roku 1730, autorem je František Antonín Míča. „Nedopusťme, aby tento barokní klenot v kostele oněměl,“ uzavírá farář Jan Kovář.