Z regionu

Vánoční prohlídky ivančické věže

21. 12. 2023

Ivančická věž, symbol města Ivančice, je památkou, která skrývá v sobě bohatou historii a významné architektonické prvky.

Během vánočních svátků se můžete jít podívat do věže a vystoupat na její vrchol. Toto úsilí bude za odměnu – pokocháte se výhledem na Ivančice a okolí. Termíny prohlídek: 26. a 30. prosince, v 15.30, 16.30 a 17.30 hod.

O ivančické věži
Věž je vysoká padesát metrů, takže pohled z ní bude stát za to. Její nejstarší části, první dvě poschodí, pocházejí ze 13. století. Ke konci 14. století bylo přistavěno cihelné patro zvonice a věž byla zakončena homolovitým tvarem, na jehož vrcholu byl kamenný gotický kříž, který nyní zdobí střechu farního chrámu. Teprve ve druhé polovině 16. století byla věž zvýšena o další, obytné patro. V něm je ještě zachován krb a místnosti pro věžníka. Věžní homole byla snížena homole a vystavěny budky na ciferníky. Věž byla zakončena glorietkou s helmicí. Před tím bývaly hodiny na Kounické bráně a věžník hodiny vytruboval.

Posledním zvoníkem na ivančické věži byl Ignác Psota, který bydlel na věži se svojí rodinou. Zemřel 21. prosince 1941. V roce 1946 bylo ke zvonům zavedeno elektrické vedení. Současnou podobu dostala věž v roce 1853, kdy helmice byla nahrazena jehlancem a na jeho vrchol byl pomocí školních dětí zasazen císařský orel, který byl při opravě věže v roce 1929 nahrazen moravskou orlicí. Poslední oprava věže se konala v roce 1993.

Fotogalerie