05. 11. 2014

Stavební práce na prvním tureckém jaderném zařízení započnou během příštích měsíců. Zbylé dvě elektrárny by pak mohly začít vznikat v nejbližších letech. Na jejich výstavbě se budou podílet zahraniční dodavatelé i turečtí odborníci.

Turecká vláda práce na jednotlivých projektech rozdělila mezi společnosti z různých zemí. Jadernou elektrárnu Akkuyu, která bude prvním zařízením svého druhu v Turecku, začnou ruské společnosti budovat pravděpodobně už na začátku roku 2015. První elektřinu by pak domácnostem mohla dodat maximálně do pěti let.
Na druhé turecké jaderné elektrárně Sinop pak budou od roku 2017 pracovat zaměstnanci francouzsko-japonského konsorcia Atmea. Političtí představitelé státu na euroasijské hranici zároveň předpokládají, že oba aktuální projekty poslouží také ke vzdělávání a školení nových tureckých inženýrů a jaderných fyziků. Ti by se pak měli stát hlavními projektanty třetího jaderného zařízení v zemi, které by už s mnohem menší zahraniční účastní mělo začít vznikat nejpozději do čtyř let.
Turecko v současnosti většinu své elektrické energie vyrábí spalováním uhlí a plynu. Elektřina z jádra v jeho energetickém mixu zatím chybí. Zprovoznění prvních jaderných elektráren by mělo přispět ke zlepšování životního prostředí v zemi i ke zvýšení turecké energetické nezávislosti.
Na tureckém trhu od roku 2008 působí také Skupina ČEZ, která na evropsko-asijském pomezí provozuje dvě paroplynové, jednu větrnou a osm vodních elektráren.