(Ne)známé

V Třebíči také v letošním roce zpřístupní trpasličí galerii

20. 04. 2023

První květnový den připravilo Městské kulturní středisko rozšířené komentované prohlídky baziliky svatého Prokopa.

Standardní prohlídka bude obohacena o běžně nepřístupný prostor. Tím je románský ochoz okolo kněžiště kostela, známý jako trpasličí galerie. V letošním roce slaví třebíčské památky dvacetileté výročí na seznamu UNESCO.
„Návštěvníci se na prohlídky mohou těšit v pondělí 1. května vždy ve 9, 10, 11, 13, 14, 15 a 16 hodin,“ informuje Lenka Vlachová z informačního centra u baziliky. Trpasličí galerie třebíčské baziliky je jediná dochovaná románská galerie na území Česka, podobné mají kostely v západní a jižní Evropě. Zájemci se dozví, k čemu galerie sloužila, proč se nazývá trpasličí a další zajímavosti tohoto výjimečného prostoru. „Vzhledem ke stísněnosti prostor a množství schodů nejsou chystané prohlídky vhodné pro děti a špatně se pohybující osoby“, uzavírá pozvánku na prohlídky Lenka Vlachová.
Trpasličí galerie bude v letošním roce přístupná ještě na Noc kostelů 2. června, dále v rámci velké prohlídky baziliky od krypty až na půdu 9. července a posledním termínem se stane 3. září.
Počet osob ve skupině je omezený, proto je nutná rezervace prohlídek na tel.: 568 610 022 nebo 777 883 519. Prohlídky si zájemci mohou zamluvit také přes email infobazilika@mkstrebic.cz