(Ne)známé

V Třebíči jsou nové hmyzí hotely

18. 06. 2020

V loňském roce začalo město Třebíč zavádět do praxe systém optimalizace sečení trávníků. To znamená, že na vybraných plochách s vyšší druhovou pestrostí neprobíhá sečení jednorázově, ale mozaikově, s postupným střídáním sečených ploch v závislosti na vývoji vegetace.

„Pro aplikaci této metody jsme přednostně vybrali plochy, kde je přirozeně vyšší druhová pestrost, na základě předchozího biologického hodnocení,“ popsal místostarosta města Pavel Janata.

Součástí tohoto záměru je také instalace takzvaných hmyzích hotelů. To je zařízení, které skýtá úkryt užitečným druhům hmyzu, žijícím v daném prostředí. Jako první byly vybrány lokality Strážná hora - Kostelíček, Obránců Míru a Rafaelova.

Umístění hmyzích hotelů proběhlo koncem května. Protože se jedná o novinku, zadní strana každého hotelu je doplněna informační tabulí. Tematicky jsou tabule přizpůsobeny charakteru jednotlivých stanovišť a jsou doplněny ilustračními fotografiemi.

Výrobu a instalaci hotelů, konstrukčně přizpůsobených pro umístění na veřejném prostranství, zajišťovala firma EKOVYSOČINA s.r.o., autorem textů a fotografií na informačních panelech je Ing. Václav Křivan.

zdroj: trebic.cz