Studenti

V sobotu je poslední možnost přihlásit se na střední školy

15. 03. 2014

Už jen pár hodin mají studenti pro podání přihlášek na střední školy. V sobotu 15. března možnost přihlásit se na střední školu pro školní rok 2014/2015 končí. Rozhodnutí kde studovat, může životní dráhu nasměrovat na několik desítek let dopředu. Podle průzkumů mají v současné době největší šanci na pracovní uplatnění technici.

Podle serveru Profesia.cz potenciální zaměstnavatelé nejčastěji vyhledávají životopisy absolventů technických oborů, zatímco například budoucí právníci či lékaři musí daleko víc bojovat, aby si jich někdo všiml. Nejžádanější jsou jednoznačně elektrotechnici, strojaři a programátoři. Žáci se však právě těmto oborům často vyhýbají. I proto se jim Skupina ČEZ snaží možnosti budoucího uplatnění co nejvíc zpřístupnit.

Náboroví odborníci ze Skupiny ČEZ zmapovali očekávání studentů ohledně prvního zaměstnání. Ukázalo se, že mladí lidé mají strach ze stresových situací, neboť neví, na co se připravit. Na adrese 1den.kdejinde.cz proto vzniklo video přímo z Temelína, díky kterému se zájemci mohou seznámit s prostředím největší české elektrárny.

„Kvalifikovaných techniků není nikdy dost. Snažíme se proto studentům naše provozy co nejvíc názorně přiblížit, ukázat jim různé možnosti uplatnění a říci jim, že u nás mají dveře vždy otevřené,“ vysvětluje Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor a dodává: „V kterémkoli odvětví se zaměstnanec mnohem rychleji zapracuje, pokud mu k tomu zaměstnavatel připraví dobré podmínky. Orientuje-li se na pracovišti už od prvních okamžiků, bude k plnění pracovních úkolů přistupovat odpovědněji. To platí všeobecně a je to velmi důležité i pro náš obor.“

Nováčky na adrese 1den.kdejinde.cz nejprve přivítá personalistka, která jim nabídne práci v jaderné, uhelné nebo vodní elektrárně. Ty akčnější čeká zásah při odstranění poruchy na vedení přímo v terénu. V každém z videí se představí nejzajímavější nebo běžně nepřístupné partie elektráren. Klíčoví pracovníci daného úseku současně předvedou co, proč a jak funguje.

Operátor z velína, odkud se řídí provoz v Jaderné elektrárně Temelín, chemik parovodního okruhu, elektrikář, strojník nebo správce zařízení kotelny, ti všichni prožívali první den v práci s podobným očekáváním a odhodláním. Na svůj první den v ČEZ vzpomíná David Hégr, který působí v útvaru skladů použitého jaderného paliva: „Líbilo se mi, že mě hned uvedli do provozu a zaškolili. Kolegové ke mně byli milí a shovívaví. Prvotní obavy se brzy rozplynuly. Také mě potěšilo, že mi vyšli vstříc i ohledně doktorského studia, které nyní ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu v Řeži dokončuji.“

Systematickému náboru a podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol a zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách.

Více informací na www.kdejinde.cz nebo na http://www.facebook.com/PracevCEZu.