Z regionu

V Rouchovanech slavili pouť

15. 08. 2012

Tradiční rouchovanská pouť připadla na víkend 11. a 12. srpna. Rouchovany patří k jedněm z mála obcí, kde se mája staví ještě ručně, bez pomocí techniky.

Sobotnímu stavění máje na náměstí přihlížely desítky lidí a také pomocníků. Každoročně máju v Rouchovanech staví místní ručně. Na závěr je potřeba odstranit pomocné tažné lano, které zůstává na vztyčené máji. Vojtěch Nový, dlouholetý stárek, i letos vylezl odhadem do 15 metrů na máje a pokoušel se lano sundat. Sobotní večer patřil pouťové zábavě se skupinou Old Arcus. Do sokolovny přišel rekordní počet lidí.

Neděle začala v 8.00 mší svatou, kde otec František Nechvátal připomněl první výročí vysvěcení Rouchovanské madony. Od 9 hodin na náměstí zavedli stárci pod májou a za doprovodu dechové krojované kapely Túfaranka se vydali pozvat celou dědinu na odpolední zavádění. Prvním stárkem byl letos Luboš Ludvík a první stárkovou Monika Babková. Stárků bylo celkem dvanáct párů.

Odpolední zavádění a tančení pod májou se protáhlo až do pozdního večera. Rouchovští se už teď těší na zářijové hody, kdy Túfaranka opět přijede.