Z regionu

V Rosicích zlepšuje náladu on-line projekt Rosicehrave.cz

10. 02. 2021

Stanislav Oplatek ze Střediska volného času (SVČ) Rubiko v Rosicích stál u zrodu nápadu vytvořit webový portál, kde by Rosičtí našli inspiraci pro trávení času v době omezeného pohybu nebo v karanténě. Přizval další dvě rosické organizace – rodinné centrum Kašpárkov a lesní klub Přeslička, které se věnují předškolnímu vzdělávání. Vznikl web rosicehrave.cz plný tipů, ukázek, inspirace.

Bylo složité přetavit nápad v realizaci?
Vůbec ne. Skoro ze dne na den se nám podařilo sestavit tým. Kašpárkov má velmi šikovné lidi v oblasti IT, takže ti zajistili technické zázemí, webové stránky. SVČ se zapojilo přípravou obsahu a Přeslička do toho vnesla další rozměr, který nás všechny obohatil. S pomocí KIC Rosice se nám podařilo zprovoznit improvizované nahrávací studio. Cílem bylo vytvořit společný projekt, abychom Rosice nezahltili každý svými aktivitami. Podařilo se nám vše soustředit na jedno místo a také oslovit všechny příznivce jednotlivých organizací.

Můžete nám projekt Rosicehrave.cz více představit?
Je to on-line projekt pro občany Rosic, pro všechny věkové kategorie. Natáčíme živá videa a připravujeme tipy na aktivity určené na doma i na ven. Čerpáme z našich lektorských zkušeností a vztahujeme to k našemu okolí a k tomu, co je aktuální. Leden jsme věnovali Janu Palachovi. Zde bych vypíchl např. venkovní aktivitu nazvanou Cesta pochodní života, zaměřenou nejen na pobyt na čerstvém vzduchu a zdraví fyzické, ale také zdraví duševní. Chtěli jsme nabídnout lidem pohled do okolní krajiny i do svého nitra. Připravili jsme 3 km dlouhou trasu s papírovými pochodněmi a hodnotami bezesporu důležitými nejen pro Jana Palacha, ale také pro nás. V sekci Doma najdou zájemci třeba „karanténní“ online únikovku nebo na zajímavé výtvarné počiny a aktivity včetně fotonávodů.

S jakými ohlasy se setkáváte?
Jsem moc rád, že je o náš projekt zájem. Za poslední dva měsíce loňského roku jsme měli přes 3 000 unikátních návštěvníků webu. Vzhledem k tomu, že jsme projekt zaměřili jenom na Rosice, tak si myslím, že je to hezký výsledek.

Pokračujete i v novém roce?
Na přelomu roku jsme byli trochu vyčerpaní, ale už jsme zase nabrali síly a jedeme dál. Naplánovali jsme téma na únor věnované zdraví. V on-linu budou tři videolekce věnované správným návykům při cvičení a jak na protahování při sedavém zaměstnání. Všichni chtějí sportovat a žít zdravěji, jenže neví přesně jak na to, takže se tomu budeme věnovat především.

Kdyby nebyl Covid, co byste teď ve Středisku volného času dělali?
Vedli bychom kroužky, plánovali tábory, připravovali maškarní bál pro děti. Já osobně mám na starosti konstruktéry, po staru jsou to dílny, moderně se to nazývá polytechnické vzdělávání. Hodně pracujeme se dřevem, vyrábíme funkční modely a také jsme se s klukama pustili do 3D tisku. Někdo vyrobil dárek pro bráchu, jiný zase figurky pro deskovou hru.

Loňský rok jste byli jako Středisko volného času zavřeni na jaře i od podzimu vlastně až do nynějška. Jak to zvládáte jako organizace?
Dostáváme se na hranu. Díky tomu, že jsme byli velmi aktivní v minulých letech a máme rozjeté některé projekty, tak si naštěstí ještě můžeme třeba dovolit pořídit potřebné věci pro naše aktivity. Na všem zlém je něco dobré. Profesně jsem se velmi obohatil, naučil jsem se spoustu nových věcí. I mí kolegové. Umíme to, co jsme před rokem neuměli. Mluvit před kamerou, vytvářet graficky plakáty a spoustu dalšího. Do budoucna to jistě využijeme. Osobně jsem měl víc času na rodinu, a to je také dobře.